Manus för film och tv (FILMAN0)
Information
- Gå till ämne, Film- och tv-produktion
- Poäng: 100
- Gäller från: 2022-07-01
- Senast ändrad: 2022-05-27
- Giltig till: Ej angivet
Om kursen
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Arbetsprocess från idé till färdigt film- eller tv-manus.
- Manusteori, manusstruktur och dramaturgi.
- Berättarformat, berättarkomponenter och karaktärer för film och tv.
- Målgruppsanpassning av film- och tv-produktioners manus.
- Orientering i olika genrer inom film och tv samt genrernas estetik.
- Metoder för analys av film- och tv-produktioners manus, struktur och karaktärer.
- Relevanta begrepp, till exempel logline, synopsis, beat-sheet och outline.
- Pitchning och analys av marknaden, samt muntlig och skriftlig presentation av idé eller manus i säljande syfte.
- Upphovsrätt och etiska överväganden i samband med arbetet.
Betygskriterier
Betyget E
Eleven gör en enkel planering av sitt arbete samt skriver i samråd med handledare enkla film- eller tv-manus som är sammanhängande och begripliga samt till viss del anpassade till målgrupp och genre. Under arbetet gör eleven enkla reflektioner över den egna arbetsprocessen och det egna skapandet samt omarbetar till viss del sina manustexter. I sitt film- och tv-manusskrivande använder eleven med viss säkerhet dramaturgiska modeller.
Eleven redogör översiktligt för olika genrer samt beskriver översiktligt deras estetik. Eleven redogör även översiktligt för dramaturgisk modell, berättarkomponenter, karaktärer och dramaturgiska grepp som hon eller han använt i sina manus. Dessutom drar eleven enkla slutsatser om på vilket sätt de bidragit till önskvärt resultat.
Eleven gör enkla analyser och utvärderingar av egna och andras dramatiska berättelser och karaktärer i text för rörlig bild. Analyserna och utvärderingarna inbegriper enkla resonemang om målgruppsanpassning, estetiska uttryck och etiska aspekter.
Eleven skriver enkla loglines och förmedlar med viss säkerhet i form av pitch egna idéer i förberedda samtal och diskussioner samt i text.
Eleven använder med viss säkerhet fackspråksuttryck i sitt arbete och i sina bedömningar, redogörelser och analyser.
Eleven redogör översiktligt för grundläggande lagar, andra bestämmelser och överenskommelser inom området.
När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
Betyget D
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.
Betyget C
Eleven gör en genomarbetad planering av sitt arbete samt skriver efter samråd med handledare film- eller tv-manus som är sammanhängande och begripliga samt till viss del anpassade till målgrupp och genre. Under arbetet gör eleven välgrundade reflektioner över den egna arbetsprocessen och det egna skapandet samt omarbetar sina manustexter. I sitt film- och tv-manusskrivande använder eleven med viss säkerhet dramaturgiska modeller.
Eleven redogör utförligt för olika genrer samt beskriver utförligt deras estetik. Eleven redogör även utförligt för dramaturgisk modell, berättarkomponenter, karaktärer och dramaturgiska grepp som hon eller han använt i sina manus. Dessutom drar eleven välgrundade slutsatser om på vilket sätt de bidragit till önskvärt resultat.
Eleven gör analyser och utvärderingar av egna och andras dramatiska berättelser och karaktärer i text för rörlig bild. Analyserna och utvärderingarna inbegriper välgrundade resonemang om målgruppsanpassning, estetiska uttryck och etiska aspekter.
Eleven skriver loglines och förmedlar med viss säkerhet i form av pitch egna idéer i förberedda samtal och diskussioner samt i text.
Eleven använder med viss säkerhet fackspråksuttryck i sitt arbete och i sina bedömningar, redogörelser och analyser.
Eleven redogör utförligt för grundläggande lagar, andra bestämmelser och överenskommelser inom området.
När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
Betyget B
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.
Betyget A
Eleven gör en genomarbetad planering av sitt arbete samt skriver efter samråd med handledare avancerade film- eller tv-manus som är sammanhängande och begripliga samt anpassade till målgrupp och genre. Under arbetet gör eleven välgrundade och nyanserade reflektioner över den egna arbetsprocessen och det egna skapandet samt omarbetar sina manustexter. I sitt film- och tv-manusskrivande använder eleven med säkerhet dramaturgiska modeller.
Eleven redogör utförligt och nyanserat för olika genrer samt beskriver utförligt och nyanserat deras estetik. Eleven redogör även utförligt och nyanserat för dramaturgisk modell, berättarkomponenter, karaktärer och dramaturgiska grepp som hon eller han använt i sina manus. Dessutom drar eleven välgrundade och nyanserade slutsatser om på vilket sätt de bidragit till önskvärt resultat. Eleven ger även välgrundade förslag på hur arbetet kan förbättras.
Eleven gör komplexa analyser och utvärderingar av egna och andras dramatiska berättelser och karaktärer i text för rörlig bild. Analyserna och utvärderingarna inbegriper välgrundade och nyanserade resonemang om målgruppsanpassning, estetiska uttryck och etiska aspekter.
Eleven skriver avancerade loglines och förmedlar med säkerhet i form av pitch egna idéer i förberedda samtal och diskussioner samt i text.
Eleven använder med säkerhet fackspråksuttryck i sitt arbete och i sina bedömningar, redogörelser och analyser.
Eleven redogör utförligt för grundläggande lagar, andra bestämmelser och överenskommelser inom området.
När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
Program där kursen förekommer
Namn | Kod | Version | Kurstyp |
---|---|---|---|
Estetiska programmet | ES | 10 | Programfördjupningskurser |
Samhällsvetenskapsprogrammet | SA | 6 | Programfördjupningskurser |
Visar träffar 1 - 2 |