Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Vi är Plan Digital

En av skolans bästa vänner sedan 2011

Plan Digital har hjälpt skolor med planering och administration i över 10 år. Vi har glädjen att få vara leverantör till Sveriges två största skolhuvudmän, men även många av de minsta. Vi levererar t.ex. till i princip varje kommun i Dalarna, där vi är verksamma och där resan startade. Men vi finns idag i precis hela Sverige.

Vi behövde den här tjänsten till oss själva

Sveriges mest automatiska SCB-rapport för Pedagogisk Personal

Under hösten 2023 har vi framförallt slitit med att automatisera rapporten Pedagogisk Personal. Vad det verkar från både våra kunder och SCB och Skolverket så är vi kanske bäst i Sverige på att automatisera den här rapporten. Vi har t.ex. flera kunder som har 100% automatisk rapportering. Det innebär att skolan inte behöver göra någonting alls annat än att rapportera uppgifterna till SCB.

Det finns andra verktyg i branschen som delvis kan generera rapporten, men vi tror att majoriteten av Sveriges skolor kan få 100% automatik genom oss, vilket vi är stolta över. Men det krävdes extremt mycket jobb och många och långa samtal med myndigheterna och er kunder.

Tack för att ni stod ut med allt bollande, i kombination med att myndigheterna själva inte visste vad de ville i vissa frågor.

Vi använder den här tjänsten internt, dagligen

SCB-rapporten är en del, men Plan Digital innehåller t.ex. automatisk analys av lärarnas behörighet, vilket används bl.a. till att hjälpa rektorn med att få rätt lärare på rätt plats. För att kunna jobba med dessa delar måste vi ha den senaste informationen om lärarnas legitimationer samt den senaste informationen om Sveriges nationella kurser och ämnen.

Skolverket har inte erbjudit det som behövs

Skolverket har förvisso under året dykt upp med några egna API:er som gör ett bra jobb, men vi har konsumerat och finputsat deras uppgifter under en längre tid, långt innan de själva lanserade sina nuvarande lösningar. Deras lösningar är bra och har ungefär all information som finns, men vi knyter ihop och strukturerar deras uppgifter på ett sätt som vi tror är mer användbart för många av er. Om du t.ex. vill veta vilka gymnasieprogram som får erbjuda en viss kurs så har du haft en ganska svår utmaning. Men inte längre, vi kopplar ihop allt och visar allt från alla håll.

Stämmer uppgifterna?

Ja, vi måste faktiskt ta tillfället i akt att skryta med att både SCB och Skolverket har tackat oss för att vi har varit så noggranna och hittat brister i uppgifterna hos båda under 2023. Vi har så starka kontroller på uppgifterna att vi märker det mesta som ser konstigt ut. Det betyder inte att det inte finns fel i våra uppgifter, men räkna med att om vi har fel i uppgifterna så har Skolverket precis samma. Hittills har vi haft en något högre datakvalitet än vad de har, eftersom vi samkör alla uppgifter med varandra.

Vi vill hjälpa till

Eftersom vi ändå behövde uppgifterna till oss själva så kan vi lika gärna bjuda er på uppgifterna. Alla skolor i Sverige är välkomna att använda den här tjänsten i ert dagliga arbete. Vi har inga ambitioner att ta betalt för tjänsten eller begränsa den på något särskilt sätt framöver. Kanske för den som gör många sökningar om dagen eller annat som gör att vår belastning drar iväg.

Plan Digital önskar er välkomna att använda Masterdata!

Testa att söka efter ett ämne, eller bara bläddra runt bland ämnen och program och se hur mycket det finns att lära sig om Svensk skola!

Vill ni testa våra verktyg för planering och analys?

Välkommen att kontakta oss så ska ni få en visning av våra verktyg som vi tror kan hjälpa er att bli mer effektiva och få bättre koll på skolan.

search