Tillämpad automationsteknik (IDUTIL3)
Information
- Gå till ämne, Industriell automation
- Poäng: 100
- Gäller från: 2022-07-01
- Senast ändrad: 2022-06-09
- Giltig till: Ej angivet
Om kursen
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Strategier för digitalisering av automatiserade processer.
- Uppbyggnad och funktion av smarta sensorer som kontinuerligt registrerar och mäter aktiviteter, utfall, prestanda och miljöfaktorer.
- Användningsområde för samarbetande robotar.
- Tolkning av standarder, begrepp, definitioner och utrustning som används vid arbete med digitalisering av automatiserade processer.
- Hantering av avancerade simulerings- och modelleringsprogram för digitaliserade automatiserade processer.
- Hantering och användning av system som hjälp för att skapa förstärkt verklighet (AR).
- Digitaliseringen ur ett livscykelperspektiv, till exempel råvarutillgång och återvinning.
- Framtida perspektiv på hållbar utveckling, arbetsmiljö och teknikens roll.
- Konfiguration för digitala gränssnitt anpassade till automatiserade processer.
- Programmering och konfiguration av autonoma och lärande system som en kombination av traditionella automationsteknologier och artificiell intelligens (AI).
- Programmering och konfiguration av molnbaserade lösningar för olika applikationer i en automatiserad process.
- Hantering, utvärdering och analys av den datamängd som genereras i digitaliserade system med avancerade analysmetoder och program.
Betygskriterier
Betyget E
Eleven redogör övergripande för digitaliserade systems uppbyggnad, användningsområde, funktion och betydelse för automatiserade processer. Vidare redogör eleven övergripande för uppbyggnad och funktion av smarta givare. Eleven resonerar övergripande kring användningsområden för samarbetande robotar. Eleven förhåller sig till de säkerhetsföreskrifter som finns inom området. Dessutom redogör eleven övergripande för vanligt förekommande standarder, tekniska begrepp, definitioner och utrustning som används inom digitaliserade processer.
Eleven använder med säkerhet programverktyg för simulering och modellering av digitaliserade system. Eleven för med säkerhet resonemang om hur digitalisering kan påverka social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.
Eleven strukturerar och utför programskrivning efter samråd med handledare för kommunikation och konfiguration mellan olika system och andra enheter, internt och externt. Vidare genomför eleven med säkerhet kontroll före drifttagning och provkörning av program. Eleven analyserar, förbättrar och optimerar befintliga digitaliserade system och ger välgrundade förslag på åtgärder. Eleven bedömer komponenter, ersätter och konfigurerar efter samråd med handledare defekta delar.
Betyget D
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.
Betyget C
Eleven redogör utförligt för digitaliserade systems uppbyggnad, användningsområde, funktion och betydelse för automatiserade processer. Vidare redogör eleven utförligt för uppbyggnad och funktion av smarta givare. Eleven resonerar utförligt kring användningsområden för samarbetande robotar. Eleven förhåller sig till de säkerhetsföreskrifter som finns inom området. Dessutom redogör eleven utförligt för vanligt förekommande standarder, tekniska begrepp, definitioner och utrustning som används inom digitaliserade processer.
Eleven använder med god säkerhet programverktyg för simulering och modellering av digitaliserade system. Eleven för med god säkerhet resonemang om hur digitalisering kan påverka social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.
Eleven strukturerar och utför programskrivning självständigt efter samråd med handledare för kommunikation och konfiguration mellan olika system och andra enheter, internt och externt. Vidare genomför eleven med god säkerhet kontroll före drifttagning och provkörning av program. Eleven analyserar, förbättrar och optimerar befintliga digitaliserade system och ger välgrundade och nyanserade förslag på åtgärder. Eleven bedömer komponenter, ersätter och konfigurerar självständigt efter samråd med handledare defekta delar.
Betyget B
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.
Betyget A
Eleven redogör utförligt och nyanserat för digitaliserade systems uppbyggnad, användningsområde, funktion och betydelse för automatiserade processer. Vidare redogör eleven utförligt och nyanserat för uppbyggnad och funktion av smarta givare. Eleven resonerar utförligt och nyanserat för användningsområden för samarbetande robotar. Eleven förhåller sig till de säkerhetsföreskrifter som finns inom området. Dessutom redogör eleven utförligt och nyanserat för vanligt förekommande standarder, tekniska begrepp, definitioner och utrustning som används inom digitaliserade processer.
Eleven använder med mycket god säkerhet programverktyg för simulering och modellering av digitaliserade system. Eleven för med mycket god säkerhet resonemang om hur digitalisering kan påverka social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.
Eleven strukturerar och utför programskrivning självständigt för kommunikation och konfiguration mellan olika system och andra enheter, internt och externt. Vidare genomför eleven med mycket god säkerhet kontroll före drifttagning och provkörning av program. Eleven analyserar, förbättrar och optimerar befintliga digitaliserade system och ger välgrundade och nyanserade förslag på åtgärder. Eleven bedömer komponenter, ersätter och konfigurerar självständigt defekta delar.