Hela sveriges kurser och ämnen

Industriell design 2, INLIND32

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY2011
  • Gäller från: 2023-07-01
  • Senast ändrad: 2023-10-06
  • Grundförfattning: 2011:144
  • Ändringsförfattning: 2022:423

Om kursen

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

  • Den industriella designprocessens olika delar från problemformulering, funktionsanalys, kravspecifikation, faktainsamling, idégenerering, skiss, modellarbete och analys till presentation och utvärdering.
  • Planering, strukturering och genomförande av designprojekt.
  • Professionell projektarbetsmetodik, till exempel projektplan, loggbok, val av metod och redovisningsform.
  • Designens påverkan på konstruktion av produkter, till exempel estetik, hållfasthet, funktion och kvalitetskrav.
  • Normer, standarder och bestämmelser som gäller konstruktion, till exempel miljöhänsyn, ergonomi och säkerhet.
  • Analoga och virtuella gestaltningssätt för två- och tredimensionell visualisering av idéer, till exempel ritning, skiss och modeller.
  • Metoder för beredning av tillverkningsritningar.
  • Dokumentation, redovisning och presentation av eget arbete och resultat med termer och begrepp som är relevanta.
  • Tekniker för framtagande av modeller och prototyper.
  • Materialegenskaper samt materialets betydelse för produkters kvalitet, tillverkning och destruktion, alternativt återvinning och för materialet relevant färg- och formlära.
  • Introduktion i produktionstekniska förutsättningar och industriella produktionsmetoder.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven resonerar övergripande om gränssnittet mellan design och produktion och drar med säkerhet slutsatser om vilken industriell produktionsmetod och vilket material som ska användas för den produkt som ska tillverkas.

Eleven arbetar med säkerhet teambaserat i industriella projekt med kreativa och problemlösande arbetsmetoder och utvärderar med säkerhet den egna processen och hur den påverkar projektets slutresultat.

Eleven formulerar efter samråd med handledare designkriterier och föreslår välgrundade lösningar och industriellt anpassade designförslag på bekanta problemställningar som eleven därefter analyserar, värderar och prioriterar med välgrundade omdömen.

Eleven skapar och visualiserar med säkerhet några förslag manuellt och digitalt och presenterar dem med säkerhet muntligt och skriftligt för olika målgrupper. Eleven realiserar dessutom efter samråd med handledare förslagen till prototyper och modeller där funktioner kan simuleras och testas med tillfredsställande resultat.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven resonerar utförligt för gränssnittet mellan design och produktion och drar med god säkerhet slutsatser om vilken industriell produktionsmetod och vilket material som ska användas för den produkt som ska tillverkas.

Eleven arbetar med god säkerhet teambaserat i industriella projekt med kreativa och problemlösande arbetsmetoder och utvärderar med god säkerhet den egna processen och hur den påverkar projektets slutresultat.

Eleven formulerar självständigt efter samråd med handledare designkriterier och föreslår välgrundade lösningar och industriellt anpassade designförslag på i huvudsak bekanta, men även obekanta, problemställningar som eleven därefter analyserar, värderar och prioriterar med välgrundade omdömen.

Eleven skapar och visualiserar med god säkerhet några förslag manuellt och digitalt och presenterar dem med god säkerhet muntligt och skriftligt för olika målgrupper. Eleven realiserar dessutom självständigt efter samråd med handledare förslagen till prototyper och modeller där funktioner kan simuleras och testas med tillfredsställande resultat.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven resonerar utförligt och nyanserat för gränssnittet mellan design och produktion och drar med mycket god säkerhet slutsatser om vilken industriell produktionsmetod och vilket material som ska användas för den produkt som ska tillverkas.

Eleven arbetar med mycket god säkerhet teambaserat i industriella projekt med kreativa och problemlösande arbetsmetoder och utvärderar självständigt den egna processen och hur den påverkar projektets slutresultat. Eleven ger även förslag på hur arbetet kan förbättras.

Eleven formulerar självständigt designkriterier och föreslår välgrundade och nyanserade lösningar och industriellt anpassade designförslag på både bekanta och obekanta problemställningar som eleven därefter analyserar, värderar och prioriterar med välgrundade och nyanserade omdömen.

Eleven skapar och visualiserar med mycket god säkerhet några förslag både manuellt och digitalt och presenterar dem med mycket god säkerhet muntligt och skriftligt för olika målgrupper. Eleven realiserar dessutom självständigt förslagen till prototyper och modeller där funktioner kan simuleras och testas med gott resultat.