Lastbilsmonterad hydraulik och pneumatik (MASLAI0)
Information
- Gå till ämne, Maskin- och lastbilsteknik
- Poäng: 100
- Gäller från: 2013-07-01
- Senast ändrad: 2023-07-12
- Giltig till: 2020-06-30
Om kursen
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Funktion hos och konstruktion av komponenter i hydrauliska och pneumatiska system.
- Kraftuttag och deras egenskaper.
- Funktion och konstruktion hos system för manövrering och övervakning.
- System för tryckklasser, anslutningar och tätningar.
- Samband mellan de fysikaliska principer som påverkar systemens egenskaper.
- Hydraulvätskors egenskaper.
- Metoder för diagnos, funktions- och säkerhetskontroll samt reparation på lastbilsmonterade hydraulik- och pneumatiksystem.
- Justering av komponenter samt uppdatering av programvara.
- Regler för provkörning samt ingrepp i hydrauliska och pneumatiska system.
- Regler och föreskrifter för konstruktion och funktion hos lastbilsmonterade hydraul- och pneumatiksystem.
- Arbetsinstruktioner, servicelitteratur och informationsmaterial om reservdelshantering på svenska och engelska, inklusive information i datormiljö.
Betygskriterier
Betyget E
Eleven ger några exempel på och beskriver översiktligt funktionsprinciper för och konstruktioner av lastbilsmonterad hydraulik och pneumatik.
Eleven utför, i samråd med handledare och i bekanta situationer, enkel felsökning samt byten och justeringar av komponenter på lastbilsmonterad hydraulik och pneumatik. Dessutom utför eleven i samråd med handledare och i bekanta situationer funktions- och säkerhetskontroll. I arbetet använder eleven med viss säkerhet relevanta arbetsmetoder och relevant utrustning samt arbetar säkert och följer lagar, andra bestämmelser och kvalitetsnormer som gäller för arbetet.
Eleven använder med viss säkerhet svenska och engelska manualer samt digitala informationssystem. I kommunikation med andra använder eleven med viss säkerhet tekniska begrepp. Eleven tar ansvar för kundens egendom samt för lokaler och verkstadsutrustning. Dessutom samarbetar eleven för att nå planerade resultat. Resultatet av elevens arbete är tillfredsställande.
När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
Betyget D
Betyget D innebär att kunskapskraven för E och till övervägande del för C är uppfyllda.
Betyget C
Eleven ger flera exempel på och beskriver utförligt funktionsprinciper för och konstruktioner av lastbilsmonterad hydraulik och pneumatik.
Eleven utför, efter samråd med handledare och i bekanta och delvis nya situationer, felsökning samt byten och justeringar av komponenter på lastbilsmonterad hydraulik och pneumatik. Dessutom utför eleven efter samråd med handledare och i bekanta och delvis nya situationer funktions- och säkerhetskontroll. I arbetet väljer och använder eleven med viss säkerhet relevanta arbetsmetoder och relevant utrustning samt arbetar säkert och följer lagar, andra bestämmelser och kvalitetsnormer som gäller för arbetet.
Eleven använder med viss säkerhet svenska och engelska manualer samt digitala informationssystem. I kommunikation med andra använder eleven med viss säkerhet tekniska begrepp. Eleven tar ansvar för kundens egendom samt för lokaler och verkstadsutrustning. Dessutom samarbetar eleven och medverkar till att upprätthålla samarbetet för att nå planerade resultat. Resultatet av elevens arbete är tillfredsställande.
När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
Betyget B
Betyget B innebär att kunskapskraven för C och till övervägande del för A är uppfyllda.
Betyget A
Eleven ger flera exempel på och beskriver utförligt och nyanserat funktionsprinciper för och konstruktioner av lastbilsmonterad hydraulik och pneumatik.
Eleven utför, efter samråd med handledare och i bekanta och nya situationer, avancerad felsökning samt byten och justeringar av komponenter på lastbilsmonterad hydraulik och pneumatik. Dessutom utför eleven efter samråd med handledare och i bekanta och nya situationer funktions- och säkerhetskontroll. I arbetet väljer och använder eleven med säkerhet relevanta arbetsmetoder och relevant utrustning samt arbetar säkert och följer lagar, andra bestämmelser och kvalitetsnormer som gäller för arbetet.
Eleven använder med säkerhet svenska och engelska manualer samt digitala informationssystem. I kommunikation med andra använder eleven med säkerhet tekniska begrepp. Eleven tar ansvar för kundens egendom samt för lokaler och verkstadsutrustning. Dessutom samarbetar eleven och medverkar till att upprätthålla och utveckla samarbetet för att nå planerade resultat. Resultatet av elevens arbete är gott.
När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med säkerhet den egna förmågan och situationens krav.