Frukost- och bufféservering Nivå 1 (FRUK1000X)
Information
- Gå till ämne, Frukost- och bufféservering
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-01-08
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet frukost- och bufféservering på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Kostval och specialkost.
- Frukostens betydelse för välbefinnande och prestationsförmåga.
- Frukostvanor i olika kulturer samt internationella frukostbufféer.
- Uppdukning och servering samt planering av innehåll vid bufféer i olika sammanhang utifrån effektivitet och estetik.
- Metoder, redskap och utrustning som används vid frukost- och bufféservering.
- Uppläggning av vanligt förekommande frukosträtter och bufféer.
- Planering av rumsservice från beställning till servering.
- Kommunikation och samverkan mellan olika avdelningar.
- Bedömning av kvalitet och resultat på utfört arbete.
- Bärteknik och avdukning samt rationella arbetssätt.
- Service och bemötande i mötet med gästen, däribland anpassning av språket utifrån olika situationer.
- Ekonomiskt och miljömässigt hållbar hantering av mat som serveras.
- Livsmedels- och råvarukvalitet samt hantering och förvaring av livsmedel med hänsyn till ekonomi, kvalitet och miljö.
- Social hållbarhet på arbetsplatsen.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland livsmedelslagen och arbetsmiljölagen.
- Personlig hygien och ändamålsenlig klädsel.