Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Frukost- och bufféservering Nivå 1 (FRUK1000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet frukost- och bufféservering på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Kostval och specialkost.
  • Frukostens betydelse för välbefinnande och prestationsförmåga.
  • Frukostvanor i olika kulturer samt internationella frukostbufféer.
  • Uppdukning och servering samt planering av innehåll vid bufféer i olika sammanhang utifrån effektivitet och estetik.
  • Metoder, redskap och utrustning som används vid frukost- och bufféservering.
  • Uppläggning av vanligt förekommande frukosträtter och bufféer.
  • Planering av rumsservice från beställning till servering.
  • Kommunikation och samverkan mellan olika avdelningar.
  • Bedömning av kvalitet och resultat på utfört arbete.
  • Bärteknik och avdukning samt rationella arbetssätt.
  • Service och bemötande i mötet med gästen, däribland anpassning av språket utifrån olika situationer.
  • Ekonomiskt och miljömässigt hållbar hantering av mat som serveras.
  • Livsmedels- och råvarukvalitet samt hantering och förvaring av livsmedel med hänsyn till ekonomi, kvalitet och miljö.
  • Social hållbarhet på arbetsplatsen.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland livsmedelslagen och arbetsmiljölagen.
  • Personlig hygien och ändamålsenlig klädsel.

Program där kursen förekommer

search