Servering Nivå 1 (SERR1000X)
Information
- Gå till ämne, Servering
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-02-06
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet servering på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal efter givna instruktioner.
- Vanliga mat- och dryckesmenyer.
- Utformning av enklare menyer utifrån anvisningar.
- Allergi- och specialkost samt olika kostval.
- Enklare servering av mat samt av varma och kalla drycker.
- Enklare dukningar och dekorationer utifrån givna instruktioner.
- Utrustning och material vid serveringsarbete.
- Enklare kassahantering och betalningsmoment.
- Grundläggande gästbemötande samt hur mat och dryck kan presenteras på ett enkelt sätt.
- Grundläggande fackspråk.
- Samarbete och kommunikation vid servering.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagen.
- Alkoholservering.
- Säkerhet och ergonomi i arbetet.
- Hållbarhets- och miljömärkningar.
- Vanliga kalla och varma drycker, däribland vin, öl, spritdrycker och alkoholfria drycker. Deras karaktär utifrån grundsmakerna. Provningsmetoder.
Program där kursen förekommer
Namn | Kod | Version | Kurstyp |
---|---|---|---|
Hotell- och turismprogrammet | HT25 | 1 | Programfördjupningskurser |
Restaurang- och livsmedelsprogrammet | RL25 | 1 | Inriktningar, Programfördjupningskurser |
Visar träffar 1 - 2 |