Servering Nivå 2 (SERR2000X)
Information
- Gå till ämne, Servering
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-02-06
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet servering på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:
- Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal anpassat till olika serveringssätt.
- Mat- och dryckesmenyers uppbyggnad.
- Utformning av enklare menyer, till exempel efter säsong eller tillgång på råvaror.
- Anpassning av måltid till allergier och önskemål om specialkost och andra kostval.
- Etiska och miljömässiga frågor som rör mat och dryck.
- Servering av mat samt av kalla och varma drycker.
- Vanliga dukningar och dekorationer.
- Vanligt förekommande kassahantering och betalningsmoment.
- Gästbemötande. Hur mat och dryck kan presenteras på ett säljande sätt.
- Samarbete och kommunikation i arbetet.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och alkohollagen.
- Säkerhet och ergonomi i arbetet.
- Vanliga kalla och varma drycker, deras karaktär, tillverkning och användning.
Program där kursen förekommer
Namn | Kod | Version | Kurstyp |
---|---|---|---|
Hotell- och turismprogrammet | HT25 | 1 | Programfördjupningskurser |
Restaurang- och livsmedelsprogrammet | RL25 | 1 | Programfördjupningskurser |
Visar träffar 1 - 2 |