Bageri Nivå 2 (BAGI2000X)
Information
- Gå till ämne, Bageri
- Poäng: 200
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-01-08
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet bageri på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:
- Arbetsprocessen vid bearbetning av degar. Viltid, jäsning och avbakning.
- Planering och organisering vid vanligt förekommande bageriarbete.
- Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
- Prisbestämning och vanligt förekommande ekonomiska kalkyler.
- Vanligt förekommande receptberäkningar.
- Tillverkning av matbröd med surdegar, blötläggningar och skållningar.
- Tillverkning av kaffebrödsdegar och laminerade degar.
- Tillverkning av bröd och bakverk med hänsyn till smak och utseende samt med utgångspunkt i trend och tradition.
- Simultant arbete med flera moment och metoder.
- Hantering av redskap, maskiner och annan utrustning.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland livsmedelslagstiftning med tonvikt på hygien och hygienrutiner.
- Säkerhet och ergonomi i arbetet.
- Samarbete och kommunikation vid bageriarbete.
- Bemötande i olika situationer.
Program där kursen förekommer
Namn | Kod | Version | Kurstyp |
---|---|---|---|
Restaurang- och livsmedelsprogrammet | RL25 | 1 | Programfördjupningskurser |
Visar träffar 1 - 1 |