Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Matlagning Nivå 1 (MATG1000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Planering och organisering av arbetet, däribland att ta fram, skära upp, markera och organisera råvaror efter recept och instruktioner.
  • Samband mellan svinn och ekonomi.
  • Skattning av vikt och volym.
  • Grundläggande matlagningsmetoder, däribland stekning, kokning, pochering, ångkokning, bryning, sautering, halstring, ugnsstekning, grillning och fritering.
  • Olika skärtekniker.
  • Kökets redskap och maskiner samt annan utrustning. Hur de används och hanteras på ett säkert sätt.
  • Tillagning av enklare maträtter, däribland soppor, äggrätter och kötträtter.
  • Olika grundsåser.
  • Vanligt förekommande allergi- och specialkost.
  • Enklare vegetarisk och vegansk kost.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagstiftning med tonvikt på hygien och hygienrutiner.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Hållbarhets- och miljömärkningar.
  • Grundläggande fackspråk.
  • Samarbete, kommunikation och bemötande i kök.

Program där kursen förekommer

search