Matlagning Nivå 3 (MATG3000X)
Information
- Gå till ämne, Matlagning
- Poäng: 200
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-02-06
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:
- Planering och organisering av arbetet, däribland varumottagning, upplockning och korrekt förvaring av råvaror.
- Kalkyler och prissättning.
- Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
- Identifiering, behandling och hantering av råvaror samt smakmässiga aspekter vid tillagning.
- Tillagning av vanligt förekommande kalla och varma rätter för restaurang, däribland olika lunchrätter.
- Sallader, dressingar, kuvertbröd och torra kakor.
- Anpassning av måltider till allergier och önskemål om specialkost och andra kostval.
- Anpassning av måltider och tjänster utifrån individuella önskemål.
- Lagar och andra bestämmelser inom området.
- Säkerhet och ergonomi i arbetet.
- Service, kommunikation och bemötande i samarbete med andra.
Program där kursen förekommer
Namn | Kod | Version | Kurstyp |
---|---|---|---|
Restaurang- och livsmedelsprogrammet | RL25 | 1 | Programfördjupningskurser |
Visar träffar 1 - 1 |