Språk- och kunskapsutveckling i förskolan och fritidshemmet Nivå 1 (SPRO1000X)
Information
- Gå till ämne, Språk- och kunskapsutveckling i förskolan och fritidshemmet
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2025-05-27
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet språk- och kunskapsutveckling i förskolan och fritidshemmet på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Centrala begrepp och teorier om barns språkutveckling samt om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för barn, däribland fonologisk medvetenhet.
- Strategier för högläsning, däribland hur betoning, intonation, röststyrka och ansiktsuttryck påverkar och förstärker det lästa.
- Hur interaktion och kommunikation samt lek och samspel kan bidra till barns utveckling av det svenska språket.
- Hur flerspråkighet, vid sidan av svenskan, kan ses som en resurs för lärande men även som en resurs för utveckling av det svenska språket samt av andra språk som individen kan.
- Val, planering och genomförande av språk- och kunskapsutvecklande aktiviteter utifrån målgrupp, uppgift och situation, däribland val av texter och bilder som utgår från barnens intressen och nyfikenhet.
- Utvärdering och dokumentation av språk- och kunskapsutvecklande aktiviteter och arbetssätt.
- Läsning av och samtal om skönlitteratur och sakprosa på svenska för barn, till exempel bilderböcker, pekböcker, sagor, fabler, faktaböcker, rim och ramsor samt kapitelböcker.
- Läsning av och samtal om barnlitteratur från olika delar av världen.
- Dialogisk läsning, före, under och efter läsning, däribland genom att förutsäga innehållet, förklara ord och begrepp och sammanfatta innehållet samt att ställa frågor om texten.
- Systematiskt arbete med ord, begrepp och meningsskapande samtal på svenska, däribland fokusord, omformulering, upprepning, bildstöd och tecken som stöd.
- Olika språklekar för att utveckla den fonologiska medvetenheten.
- Högläsningens betydelse för språk- och kunskapsutveckling och hur det på ett pedagogiskt sätt kan förmedlas till vårdnadshavare och andra.
- Hur vårdnadshavare och andra närstående kan uppmuntras till högläsning och kommunikation om det lästa tillsammans med barnen.