Styckning Nivå 1 (STYK1000X)
Information
- Gå till ämne, Styckning
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-02-06
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet styckning på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Grunderna om djurens anatomi. Köttkvalitet och styckningsdetaljernas olika användningsområden.
- Planering och organisering av arbetet, däribland att ta fram och plocka undan verktyg och arbetsmaterial enligt instruktion.
- Råvarukalkyler för ekonomiska beräkningar.
- Ekonomiska aspekter i arbetet, däribland hur svinn kan påverka lönsamheten.
- Grovstyckade detaljer av olika djurslag.
- Finstyckning av grovstyckade detaljer.
- Hantering och förvaring av vanligt förekommande råvaror.
- Vård av kniv, handsåg och personlig skyddsutrustning.
- Förpackningsmaterial, paketering och märkning.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagen.
- Hållbarhetsaspekter i arbetet, däribland avfallshantering.
- Ergonomiska och säkra arbetssätt.
- Hygienrutiner och egenkontroll.
- Grundläggande fackspråk.
- Samarbete och kommunikation i arbetet.
Program där kursen förekommer
Namn | Kod | Version | Kurstyp |
---|---|---|---|
Restaurang- och livsmedelsprogrammet | RL25 | 1 | Programfördjupningskurser |
Visar träffar 1 - 1 |