Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Trädgårdsodling Nivå 1 (TRAR1000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet trädgårdsodling på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

Biologisk grund

  • Växters pollinering och spridning.
  • Växters utvecklingsstadier samt de yttre och inre faktorer som styr och påverkar utvecklingen.
  • Växtnäringsämnen, växtnäringsupptagning och växtnäringsämnenas funktion i växten.
  • Vattnet i växten, vattenupptagning och vattentransport.
  • Klimat och klimatets inverkan på odlingsresultatet.
  • Odlingssystem för ekonomiskt och miljömässigt hållbar produktion.
  • Ogräs i olika utvecklingsstadier, spridningsbiologi och val av bekämpningsmetod.
  • Vanliga växtsjukdomar och skadedjur på trädgårdsväxter. Symtom och motåtgärder.
  • Vatten, vattenkvalitet, bevattning och dränering.
  • Jordarternas egenskaper.
  • Markstruktur, mark, luft, dränering och markpackning.
  • Vattnets kretslopp, vattentillgångar och vattenmiljöer samt vattnets rörelser i marken och i landskapet.
  • Mikroorganismer, svampar, bakterier och övriga organismer av betydelse för markens näringsomsättning och kväveförsörjning.
  • Växters egenskaper och ärftlighet.
  • Växtkulturer och grödor inom trädgårdsodling samt system för kvalitetssäkring av växter.
  • Odlingsvärda produkter med hänsyn till odlingsförutsättningar, ekonomi och marknad.

Arbetsuppgifter

  • Planering och genomförande av odlingsåtgärder.
  • Arbete med förökning, skötsel och skörd av trädgårdsväxter.
  • Arbete med jordbearbetning, jordförbättring, bevattning, gödsling och marktäckning.
  • Hantering, förvaring och lagring av trädgårdsväxter.
  • Användning av maskiner, handredskap och annan teknisk utrustning för aktuella arbetsuppgifter.
  • Fältstudier för uppföljning och bedömning av växternas utveckling.

Arbetsmiljö, säkerhetsfrågor och bestämmelser

  • Hur val av arbetsmetoder påverkar ett långsiktigt hållbart arbetsliv.
  • Riskbedömning och säkerhetsåtgärder i samband med användning av teknisk utrustning.
  • Lagar och andra bestämmelser som gäller markanvändning, till exempel miljölagstiftning för skydd av mark, vatten, natur- och kulturmiljöer, biologisk mångfald och människors hälsa. Lagar och andra bestämmelser som gäller hantering av livsmedel.

Program där kursen förekommer

search