Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Barteknik och ansvarsfull alkoholservering (BART)

Information

  • Ämneskategori: Yrkesämnen
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: 2024-01-08
  • Giltig till: Ej angivet

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om ämnet

Ämnet barteknik och ansvarsfull alkoholservering behandlar vanligt förekommande drycker och tekniker för arbete i bar i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller servering av alkoholhaltiga drycker.

Undervisningen i ämnet barteknik och ansvarsfull alkoholservering ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att utföra vanligt förekommande arbete i bar. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om drycker i bar, deras ursprung, egenskaper, användningsområden och karaktär. Eleverna ska även ges möjlighet att utveckla kunskaper om framställningsmetoder, tillverkningsprocesser och råvaror samt hur detta påverkar slutproduktens kvalitet och pris. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar kunskaper om ansvarsfull alkoholservering samt om alkoholens skadeverkningar. Den ska även leda till att eleverna utvecklar kunskaper om alkoholpolitiska frågor inom området samt om lagar och andra bestämmelser som gäller hantering av alkoholhaltiga drycker.

Eleverna ska ges möjlighet att utveckla förmåga att servera drycker och utforma dryckeslistor i bar samt att bedöma kvaliteten på och identifiera olika drycker. Dessutom ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om sinnenas betydelse för bedömning.

I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sin nyfikenhet och lust att lära, till exempel genom att reflektera över och diskutera arbetsuppgifter, hållbarhetsfrågor och yrkesetik. Dessutom ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar kreativitet och problemlösningsförmåga samt förmåga att organisera, planera och utföra arbetsuppgifter både individuellt och i samarbete med andra.

Undervisningen i ämnet barteknik och ansvarsfull alkoholservering ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
  • Kunskaper om drycker, drinkgrupper och drinkrecept.
  • Förmåga att planera och organisera bararbete i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller hantering av alkoholhaltiga drycker.
  • Förmåga att utföra bararbete.

Nivåer i ämnet barteknik och ansvarsfull alkoholservering

  • Nivå 1, 100 poäng.

Nivåer i ämnet

search