Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Servering (SERR)

Information

  • Ämneskategori: Yrkesämnen
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: 2024-02-06
  • Giltig till: Ej angivet

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om ämnet

Ämnet servering behandlar yrkesmässigt serveringsarbete i olika restaurangverksamheter. Ämnet behandlar presentation, försäljning och servering av mat och dryck samt gästbemötande. Det behandlar också utformning och organisation av olika typer av matsalar samt bestämmelser om hygien och arbetsmiljö inom området. Dessutom behandlar ämnet olika drycker.

Undervisningen i ämnet servering ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att utföra serveringsarbete samt att presentera och sälja mat och dryck. Därför ska undervisningen ge eleverna möjlighet att använda serveringsmetoder och bärtekniker samt att arbeta ergonomiskt. Undervisningen ska dessutom ge eleverna möjlighet att utveckla förmåga att utforma menyer, göra uppdukningar och bordsdekorationer samt att hantera och vårda redskap och annan utrustning. Genom undervisningen ska eleverna också ges möjlighet att utveckla kunskaper om drycker och dryckesservering samt om ansvarsfull alkoholservering.

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmåga att utöva värdskap och ge god service. Eleverna ska dessutom ges möjlighet att utveckla förmåga att bemöta gäster samt att ta hänsyn till olika önskemål och behov. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar förmåga att arbeta i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller hygien, arbetsmiljö, hållbarhet och säkerhet inom yrkesområdet.

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kreativitet och problemlösningsförmåga samt de kunskaper som behövs för att kunna situationsanpassa arbetet. Dessutom ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar förmåga att kommunicera och använda fackspråk samt att samarbeta med andra. Undervisningen ska stimulera elevernas nyfikenhet och lust att lära samt ge dem möjlighet att reflektera över bemötande, faktorer som skapar en inbjudande måltidsmiljö, hållbarhet och etiska frågor kopplat till yrket.

Undervisningen i ämnet servering ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

  • Förmåga att planera och organisera arbetet efter situationens krav.
  • Förmåga att utföra serveringsarbete samt att presentera och sälja mat och dryck.
  • Förmåga att bemöta samt samarbeta och kommunicera med andra i samband med servering.
  • Förmåga att arbeta i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Kunskaper om drycker.

Nivåer i ämnet servering

  • Nivå 1, 100 poäng.
  • Nivå 2, 100 poäng, som bygger på nivå 1.
  • Nivå 3, 200 poäng, som bygger på nivå 2.
  • Nivå 4, 200 poäng, som bygger på nivå 3.
  • Nivå 5, 200 poäng, som bygger på nivå 4.

Nivåer i ämnet

search