Avel och hästuppfödning (AVEO)
Information
- Ämneskategori: Yrkesämnen
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-03-13
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om ämnet
Ämnet avel och hästuppfödning behandlar avelsarbete med hästar samt hantering och skötsel av dräktiga ston och föl med utgångspunkt i djurets behov och välfärd. Ämnet får bara anordnas inom av Skolverket beviljad särskild variant med riksrekryterande yrkesutbildning för naturbruksprogrammet, inriktning hästhållning.
Undervisningen i ämnet avel och hästuppfödning ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper för yrkesarbete som hästskötare med inriktning mot avel och uppfödning av hästar. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar kunskaper om avelsarbete och reproduktion av hästar samt förmåga att hantera och sköta dräktiga ston och föl med utgångspunkt i djurets välfärd. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att planera och genomföra häst- och stallskötsel i samband med dräktighet samt före och efter fölning.
Eleverna ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om skador och sjukdomar hos dräktiga ston och föl och hur de kan förebyggas. I detta ingår kunskaper om hygien och smittskydd. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar förmåga att iaktta och tolka hästars beteende, utveckling, välmående och hälsa. Undervisningen ska också ge eleverna möjlighet att utveckla förmåga att arbeta med dräktiga ston och föl på ett etiskt och säkert sätt samt i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller hästhållning. Undervisningen ska också bidra till att utveckla elevernas förmåga att använda ergonomiskt och miljömässigt hållbara arbetsmetoder.
Praktiska övningar och praktiskt arbete ska ingå i undervisningen. Genom stallturer och observationer i fält ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hästars beteende och hälsa.
Undervisningen i ämnet avel och hästuppfödning ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Kunskaper om hästavel och reproduktion samt om skötselmiljöer för dräktiga ston och föl.
- Kunskaper om skador och sjukdomar hos dräktiga ston och föl samt om förebyggande hälsovård.
- Förmåga att sköta och hantera dräktiga ston och föl på ett etiskt och säkert sätt.
- Förmåga att tolka hästars beteende, utveckling, välmående och hälsa.
- Förmåga att sköta stallar och anläggningar.
- Förmåga att arbeta hållbart och säkert samt i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller hästhållning.
Nivåer i ämnet avel och hästuppfödning
- Nivå 1, 100 poäng, som bygger på nivå 1 i ämnet hästkunskap.