Djurparksdjur (DJUP)
Information
- Ämneskategori: Yrkesämnen
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-01-08
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om ämnet
Ämnet djurparksdjur behandlar skötsel av djur och djuranläggningar i djurparker. Centralt i ämnet är hantering av djur, djurens behov, djuretik samt lagar och andra bestämmelser som gäller arbete med djur och djurhållning i offentlig förevisning. Ämnet behandlar dessutom djurens betydelse i ekosystemen och betydelsen av att bevara arter.
Undervisningen i ämnet djurparksdjur ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper för yrkesarbete med djurparksdjur. Den ska leda till att eleverna utvecklar förmåga att hantera och sköta djurparksdjur på ett säkert och etiskt sätt med utgångspunkt i djurens behov och verksamhetens krav samt med vetenskapligt beprövade metoder som grund. I detta ingår foderlära och näringsbehov. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om djurarter och artgrupper, om djurparksdjurs biologi, livsmiljö och naturliga beteende samt om biologisk mångfald och bevarande av arter.
Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar en beredskap för olika handlingsalternativ i det praktiska arbetet med utgångspunkt i djurets välfärd. Genom undervisningen ska eleverna därför ges möjlighet att utveckla förmåga att iaktta och tolka djurparksdjurs beteende och välmående samt att vidta åtgärder för att främja naturliga beteenden och förebygga ohälsa. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur skador och sjukdomar hos djur kan förebyggas. Eleverna ska också ges möjlighet att diskutera och värdera etiska frågeställningar i samband med djurhållning i djurparker och offentlig förevisning av djur. Undervisningen ska också bidra till att utveckla elevernas förmåga att välja och använda hållbara och säkra arbetsmetoder samt att kontrollera och underhålla utrustning och anläggningar på ett säkert sätt. Dessutom ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att följa rutiner och ta ansvar i arbetet med djur och anläggningar. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om lagar och andra bestämmelser som gäller djurhållning för offentlig förevisning.
Genom övningar, stallturer och studier i olika djurmiljöer ska eleverna ges möjlighet att studera djurparksdjurs beteende, hälsa och välbefinnande samt att sköta och hantera djurparksdjur. Vidare ska eleverna genom praktiska övningar ges möjlighet att utveckla förmåga att använda hållbara arbetsmetoder samt att sköta anläggningar, utrustning och tekniska hjälpmedel inom verksamhetsområdet.
Undervisningen i ämnet djurparksdjur ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Förmåga att utifrån etiska ställningstaganden hantera och sköta djurparksdjur på ett säkert sätt utifrån djurens välfärd och verksamhetens krav.
- Kunskaper om djurarter, artgrupper och bevarande av arter.
- Kunskaper om djurparksdjurs biologi, beteenden och behov.
- Förmåga att tolka djurparksdjurs utseende och beteende samt förebygga ohälsa.
- Förmåga att underhålla och kontrollera utrustning och anläggningar.
- Förmåga att arbeta säkert och miljömässigt hållbart i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller djurparker och arbete med djurparksdjur.
Nivåer i ämnet djurparksdjur
- Nivå 1, 100 poäng.
- Nivå 2, 100 poäng, som bygger på nivå 1.
Nivåer i ämnet
Namn | Kod | Poäng |
---|---|---|
Djurparksdjur Nivå 1 | DJUP1000X | 100 |
Djurparksdjur Nivå 2 | DJUP2000X | 100 |
Visar träffar 1 - 2 |