Musikteori - komposition (MUSE)
Information
- Ämneskategori: Kapitel 4-ämnen
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-03-13
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om ämnet
Musik finns i alla kulturer och berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som har olika funktioner och betydelser för var och en av oss. Ämnet musikteori – komposition utvecklar det konstnärliga skapandet genom komposition och fördjupar de musikteoretiska kunskaperna. Kunskaper i komposition bidrar till en musikalisk helhetssyn och i ämnet behandlas processen att komponera musik med notskrift som centralt verktyg.
Undervisningen i ämnet musikteori – komposition ska syfta till att eleverna utvecklar och fördjupar sin förmåga att komponera och arrangera musik, från idé till färdig komposition. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att fördjupa sina musikteoretiska kunskaper genom att studera komposition. Vidare ska undervisningen leda till att eleverna fördjupar sina kunskaper om notation och olika musikaliska former samt sin förmåga att använda notskrift. Dessutom ska undervisningen ge eleverna möjlighet att genom sina kunskaper om och färdigheter i musikämnen aktivt bidra till ett rikt kulturliv i samhället.
Undervisningen ska innefatta konstnärliga aspekter och inspirera till eget skapande och musikalisk utveckling. Genom att arbeta med komposition och arrangering ska eleverna ges möjlighet att utveckla kreativitet och ett personligt uttryck med en hantverksmässig och konstnärlig kvalitet samt förståelse av samband mellan detalj och helhet. Undervisningen ska även ge eleverna möjlighet att fördjupa kunskaper om instrumentens och rösternas egenskaper och funktion i musiken.
För att utveckla det konstnärliga skapandet ska eleverna ges möjlighet att analysera och tolka musik samt reflektera över och värdera såväl egna som andras musikaliska kompositioner. Därigenom ska eleverna ges möjlighet att utveckla förståelse av olika musikaliska skeenden och strukturer.
Undervisningen ska varva teoretiska moment med praktiska och ge eleverna möjlighet att utforska och använda olika metoder och verktyg i sin konstnärliga skapandeprocess. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla förmåga att hantera och använda olika verktyg för notskrift och tillhörande musikteknisk utrustning för komposition och arrangering av musik. Eleverna ska även ges möjlighet att utveckla kunskaper om arbetsmiljöns betydelse och om lagar och andra bestämmelser inom musikområdet. Undervisningen ska också behandla olika samarbetsmetoder och ge eleverna möjlighet att utveckla förmåga att arbeta efter givna ramar.
Undervisningen i ämnet musikteori – komposition ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Kunskaper om harmonilära, satslära och formlära.
- Förmåga att skriva, läsa och tolka notskrift.
- Förmåga att komponera och arrangera musik med konstnärlig kvalitet.
- Förmåga att använda olika verktyg som hjälpmedel vid musikskapande.
- Kunskaper om musikinstrument och röster, deras klang, funktion och användning.
- Förmåga att arbeta enskilt och med andra efter givna ramar.
Nivåer i ämnet musikteori – komposition
- Nivå 1, 100 poäng, som bygger på nivå 2 i ämnet musikteori.