Produktionsstyrning - VVS (PROS)
Information
- Ämneskategori: Vissa ämnen
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-05-06
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om ämnet
Ämnet produktionsstyrning – VVS behandlar arbetsledning i den arbetsprocess där tekniska system och anläggningar inom teknikområdet VVS-installation projekteras och dokumenteras. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Undervisningen i ämnet produktionsstyrning – VVS ska syfta till att eleverna utvecklar förståelse av processen när installation av VVS-anläggningar planeras, genomförs och dokumenteras. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur installationer tids- och resursplaneras utifrån en beställares projektbeskrivning. Undervisningen ska även leda till att eleverna utvecklar förståelse av den tekniska utvecklingen inom teknikområdet VVS-installation och av samspelet mellan teknik och människa.
Undervisningen ska belysa hur produktionsstyrning genomförs med hänsyn till miljö, tillgänglighet och säkerhet. Dessutom ska den bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur anläggningar beskrivs genom projektdokument. Eleverna ska även ges möjlighet att utveckla förmåga att dokumentera installationer och anläggningar i olika miljöer samt att kommunicera om förslag och lösningar i projekteringsarbeten. Vidare ska undervisningen leda till att eleverna utvecklar kunskaper om lagar och andra bestämmelser samt om standarder för VVS-installationer.
Datorstödda tillämpningar är vanliga verktyg för planering och styrning av VVS-projektering. Undervisningen ska därför bidra till att eleverna utvecklar färdigheter i att framställa dokument för produktionsstyrning. Dessutom ska eleverna ges möjlighet att arbeta i projekt med koppling till planerade och pågående arbeten inom teknikområdet. På så vis ska eleverna ges möjlighet att praktiskt studera hur arbete med VVS-installationer går till samt att omsätta sina kunskaper om produktionsstyrning till omdömesgilla och praktiska handlingar. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar förståelse för betydelsen av samordning med närliggande yrkesgrupper.
Undervisningen i ämnet produktionsstyrning – VVS ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Färdigheter i att framställa teknisk dokumentation för produktionsstyrning med hjälp av it-stöd.
- Förmåga att tolka och använda tekniska dokument från projektering.
- Kunskaper om lagar och andra bestämmelser samt om standarder för VVS-installationer.
- Kunskaper om entreprenadarbete med VVS-anläggningar.
- Kunskaper om samverkan med andra entreprenörer.
Nivåer i ämnet produktionsstyrning – VVS
- Nivå 1, 100 poäng.