Rättspsykiatri (RATT)
Information
- Ämneskategori: Yrkesämnen
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-01-26
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om ämnet
Ämnet rättspsykiatri är tvärvetenskapligt och behandlar överlappningen mellan vetenskapsområdena psykiatri och juridik. Ämnet behandlar psykiatrins tillämpning inom rättsväsendet.
Undervisningen i ämnet rättspsykiatri ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur den rättspsykiatriska verksamheten fungerar och vilka lagar och andra bestämmelser som gäller inom rättspsykiatrin samt om rättspsykiatrins samhällsskyddande funktion. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla förmåga att planera vårdinsatser samt utföra, dokumentera och utvärdera vård- och omsorgsuppgifter inom den slutna eller öppna rättspsykiatrin.
Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att möta och kommunicera med patienter på ett lyhört, respektfullt och empatiskt sätt. Undervisningen ska bidra till elevernas förståelse av egna och andras livsvillkor samt kopplingen mellan psykisk störning och kriminalitet. Undervisningen ska även göra eleverna uppmärksamma på de fördomar som finns om psykiska funktionsnedsättningar.
Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar kunskaper om hur vård, omsorg och omvårdnad ska utformas för patienter med psykiska störningar samt hur ett väl utvecklat samarbete påverkar patienters återhämtning positivt. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla förmåga att samarbeta och kommunicera på ett yrkesetiskt och ansvarsfullt sätt utifrån alla människors lika värde. Undervisningen ska även bidra till att eleverna blir medvetna om de fördomar som finns om psykiska funktionsnedsättningar.
Initiativförmåga, självständighet, personligt ansvarstagande, problemlösning och handlingsberedskap ska stimuleras i undervisningen. Genom fältstudier eller genom att medverka i olika verksamheter ska eleverna ges möjlighet att få inblick i och erfarenhet av arbetsuppgifter kopplade till rättspsykiatrin. Undervisningen ska också ge eleverna möjlighet att granska och värdera ny kunskap inom området.
Undervisningen i ämnet rättspsykiatri ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Kunskaper om lagar och andra bestämmelser som gäller inom rättspsykiatrin samt om rättspsykiatrins samhällsskyddande funktion.
- Förmåga att planera, genomföra och dokumentera vård- och omsorgsinsatser samt att delta i förbättrings- och kvalitetsarbete.
- Förmåga att möta och kommunicera med patienter och närstående på ett yrkesetiskt sätt samt att reflektera över sitt förhållningssätt.
- Kunskaper om hur samarbete med huvudmän, yrkesgrupper och närstående påverkar patienters återhämtning.
Nivåer i ämnet rättspsykiatri
- Nivå 1, 100 poäng, som bygger på nivå 2 i ämnet psykiatri.