Växtodling (VAXD)
Information
- Ämneskategori: Yrkesämnen
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-02-06
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om ämnet
Ämnet växtodling behandlar växtodling inom lantbruk. Odling av växter har stor betydelse för produktion av livsmedel, växtmaterial och råvaror av olika slag. Biologiskt kunnande i kombination med användning av modern teknik bidrar till en hög kvalitet på de odlade produkterna.
Undervisningen i ämnet växtodling ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att arbeta med växtodling inom lantbruk. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar kunskaper om växter och odlingsförutsättningar samt en biologisk förståelse av sammanhangen inom växtodling. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om olika odlade växter som förekommer inom lantbruk samt om tillväxtfaktorerna och deras betydelse för växternas utveckling, tillväxt och kvalitet. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om samspelet mellan mark, vatten, växter och klimat samt om olika odlingssystem och produktionsmetoder inom växtodling. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur kulturlandskapet kan bidra till att främja biologisk mångfald och hållbar utveckling. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om växtkulturer och grödor samt grödornas odlingsegenskaper och användningsområden. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om marknaden, produkter och produktkvalitet samt hur olika växtslag, växtföljder och odlingssystem påverkar kvalitet och ekonomiskt resultat. Vidare ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att bedöma grödornas utveckling och tillväxt samt att planera och genomföra odlingsåtgärder. I undervisningen ska eleverna också ges möjlighet att utveckla förmåga att hantera den tekniska utrustning som behövs för det aktuella verksamhetsområdet.
Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om livsmedelssäkerhet och växtodlingens miljöpåverkan samt om vattenkvalitet och resurssnål användning av vatten. Den ska bidra till att eleverna utvecklar förmåga att använda arbetsmetoder som främjar ett långsiktigt hållbart arbetsliv samt att göra riskbedömningar och vidta förebyggande säkerhetsåtgärder i samband med användning av maskiner och teknisk utrustning. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla förmåga att arbeta i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller yrkesmässigt arbete med växtodling inom lantbruk.
Fältstudier, laborationer och ett undersökande arbetssätt ska ingå i undervisningen. Eleverna ska ges möjlighet att följa växternas utveckling i deras miljö och därigenom utveckla förståelse av sammanhangen i yrkesmässigt arbete med växter inom lantbruk. Genom praktiska övningar ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att arbeta med växter och teknisk utrustning på ett ergonomiskt och säkert sätt.
Undervisningen i ämnet växtodling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Kunskaper om växters byggnad, utveckling och tillväxt.
- Kunskaper om hållbara odlingssystem och produktionsprocesser samt om växtodlingens biologiska och kulturella värden.
- Kunskaper om växtkulturer och grödor samt om produktkvalitet, marknad och ekonomi.
- Förmåga att planera och utföra arbetsuppgifter inom växtodling.
- Förmåga att arbeta hållbart, säkert och i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller yrkesmässigt arbete med växtodling.
Nivåer i ämnet växtodling
- Nivå 1, 100 poäng. Betyg i växtodling som omfattar nivå 1 kan inte ingå i elevens examen tillsammans med betyg i trädgårdsodling som omfattar nivå 1.
- Nivå 2, 100 poäng, som bygger på nivå 1. Betyg i växtodling som omfattar nivå 2 kan inte ingå i elevens examen tillsammans med betyg i trädgårdsodling som omfattar nivå 2.
- Nivå 3, 100 poäng, som bygger på nivå 2.
Nivåer i ämnet
Namn | Kod | Poäng |
---|---|---|
Växtodling Nivå 1 | VAXD1000X | 100 |
Växtodling Nivå 2 | VAXD2000X | 100 |
Växtodling Nivå 3 | VAXD3000X | 100 |
Visar träffar 1 - 3 |