Engelska Nivå 3 (ENGL3N0)
Information
- Gå till ämne, Engelska
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-03-26
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet engelska på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:
Kommunikationens innehåll
- Aktuella och för eleverna bekanta ämnesområden, även med anknytning till samhälls- och arbetsliv.
- Åsikter, känslor, erfarenheter samt relationer och etiska frågor.
- Levnadsvillkor, samhällsfrågor samt sociala, kulturella och historiska förhållanden i olika sammanhang och områden där engelska används, även i jämförelse med egna erfarenheter och kunskaper.
Reception
- Tydligt talad engelska, främst i lugnt tempo, även med inslag av dialektal variation, och texter, främst enkla, från olika medier.
- Talad engelska och texter som är instruerande, informerande, beskrivande, berättande, diskuterande och kontaktskapande. Till exempel samtal, intervjuer, nyheter och reportage.
- Skönlitteratur och annan fiktion i skriven, talad och dramatiserad form, även sånger och dikter.
- Strategier för att uppfatta detaljer och förstå sammanhang samt för att anpassa lyssnande och läsning till framställningens form och innehåll, till exempel genom att repetera, slå upp ord och översiktsläsa.
- Språkliga företeelser, däribland uttal, ord och fasta språkliga uttryck, grammatiska strukturer och satsbyggnad samt stavning, i den engelska som eleverna möter.
Produktion och interaktion
- Muntlig och skriftlig framställning inom ett fördjupningsområde.
- Hur eleverna i sin egen produktion och interaktion kan uttrycka sig sammanhängande och med tydlighet och variation. Uttal, ord och fasta språkliga uttryck, grammatiska strukturer och satsbyggnad samt stavning i elevernas egen produktion och interaktion.
- Bearbetning av egna muntliga och skriftliga framställningar.
Program där kursen förekommer
Namn | Kod | Version | Kurstyp |
---|---|---|---|
Programmet för hotell, restaurang och bageri | HR25 | 1 | Programfördjupningskurser |
Programmet för samhälle, natur och språk | SN25 | 1 | Programfördjupningskurser |
Visar träffar 1 - 2 |