Måltid och bransch Nivå 1 (MALD1N0)
Information
- Gå till ämne, Måltid och bransch
- Poäng: 200
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-03-26
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
Restaurang- och bageribranschernas olika verksamheter
- Introduktion till restaurang- och bageribranschernas olika former av utbud.
- Olika yrkesroller, tjänster och produkter.
Arbete i kök
- Hantering av vanliga redskap, maskiner och verktyg som används inom matlagning.
- Den egna arbetsplatsen, ergonomi och den personliga hygienen.
- Matlagning enligt enkla recept. Vägning och mätning.
- Metoder, produkter och tekniker inom varmkök och kallkök.
- Ord, begrepp och symboler för att kommunicera i och om matlagningsarbetet.
Arbete i bageri och konditori
- Hantering av vanliga redskap, maskiner och verktyg som används inom bageri och konditori.
- Den egna arbetsplatsen, ergonomi och den personliga hygienen.
- Bakning enligt enkla recept. Vägning och mätning.
- Metoder, produkter och tekniker inom bageri och konditori.
- Ord, begrepp och symboler för att kommunicera i och om bageri- och konditoriarbetet.
Bemötande av kunder och gäster
- Bemötande, språk och kommunikation i enklare servicesituationer.
- Ergonomi och den personliga hygienen vid servering och annat matsalsarbete.
- Uppdukning, serveringsmetoder och bärtekniker.
- Ord och begrepp för att kommunicera i och om arbetet och samt i de servicesituationer som förekommer.
Livsmedel, näringslära och hygien
- Identifiering, hantering och förvaring av olika råvaror, livsmedel och produkter.
- Tolkning av innehållsdeklarationer och märkningar.
- Människans energi- och näringsbehov.
- Bakterier, svampar, virus och andra mikroorganismer som påverkar livsmedel.
Program där kursen förekommer
Namn | Kod | Version | Kurstyp |
---|---|---|---|
Programmet för hotell, restaurang och bageri | HR25 | 1 | Programgemensamma kurser |
Visar träffar 1 - 1 |