Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Måltid och bransch Nivå 2 (MALD2N0)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

Restaurang- och bageribranschernas olika verksamheter

  • Olika målgrupper, deras krav på utbud och service samt tillgänglighet för kunder och gäster med särskilda behov.
  • Arbetsmiljö och säkerhet i branschernas olika verksamheter.

Arbete i kök

  • Hantering av specialiserade redskap, verktyg och maskiner inom matlagning.
  • Säker livsmedelshantering och hygienpraxis.
  • Arbete enligt flera recept samtidigt. Omräkning, vägning, mätning och skattning av volym och vikt.
  • Användning av metoder, produkter och tekniker inom varmkök och kallkök.
  • Ord, begrepp och symboler för att kommunicera i och om matlagningsarbetet.

Arbete i bageri och konditori

  • Hantering av specialiserade redskap, verktyg och maskiner som används inom bageri och konditori.
  • Säker livsmedelshantering och hygienpraxis.
  • Arbete enligt flera recept samtidigt. Omräkning, vägning, mätning och skattning av volym och vikt.
  • Användning av metoder, produkter och tekniker inom bageri och konditori.
  • Ord, begrepp och symboler för att kommunicera i och om bageri- och konditoriarbetet.

Bemötande av kunder och gäster

  • Service och bemötande i olika miljöer och situationer med hänsyn till ergonomi, hygien och livsmedelssäkerhet.
  • Uppdukning, serveringsmetoder och bärtekniker samt ord och begrepp för att kommunicera i och om arbetet och de servicesituationer som förekommer.

Livsmedel, näringslära och hygien

  • Lämpliga användningsområden för olika råvaror, livsmedel och produkter samt bedömning av kvalitet.
  • Livsmedelskedjan från råvara till färdig produkt och hur förädling påverkar kvalitet, näringsvärde, energiinnehåll, hållbarhet och användningsområde.
  • Livsmedelsverkets rekommendationer avseende människors energi- och näringsbehov.
  • Allergener.
  • Livsmedelshantering med hänsyn till bakterier, svampar, virus och andra mikroorganismer.

Program där kursen förekommer

search