Måltid och bransch Nivå 2 (MALD2N0)
Information
- Gå till ämne, Måltid och bransch
- Poäng: 200
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-03-26
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:
Restaurang- och bageribranschernas olika verksamheter
- Olika målgrupper, deras krav på utbud och service samt tillgänglighet för kunder och gäster med särskilda behov.
- Arbetsmiljö och säkerhet i branschernas olika verksamheter.
Arbete i kök
- Hantering av specialiserade redskap, verktyg och maskiner inom matlagning.
- Säker livsmedelshantering och hygienpraxis.
- Arbete enligt flera recept samtidigt. Omräkning, vägning, mätning och skattning av volym och vikt.
- Användning av metoder, produkter och tekniker inom varmkök och kallkök.
- Ord, begrepp och symboler för att kommunicera i och om matlagningsarbetet.
Arbete i bageri och konditori
- Hantering av specialiserade redskap, verktyg och maskiner som används inom bageri och konditori.
- Säker livsmedelshantering och hygienpraxis.
- Arbete enligt flera recept samtidigt. Omräkning, vägning, mätning och skattning av volym och vikt.
- Användning av metoder, produkter och tekniker inom bageri och konditori.
- Ord, begrepp och symboler för att kommunicera i och om bageri- och konditoriarbetet.
Bemötande av kunder och gäster
- Service och bemötande i olika miljöer och situationer med hänsyn till ergonomi, hygien och livsmedelssäkerhet.
- Uppdukning, serveringsmetoder och bärtekniker samt ord och begrepp för att kommunicera i och om arbetet och de servicesituationer som förekommer.
Livsmedel, näringslära och hygien
- Lämpliga användningsområden för olika råvaror, livsmedel och produkter samt bedömning av kvalitet.
- Livsmedelskedjan från råvara till färdig produkt och hur förädling påverkar kvalitet, näringsvärde, energiinnehåll, hållbarhet och användningsområde.
- Livsmedelsverkets rekommendationer avseende människors energi- och näringsbehov.
- Allergener.
- Livsmedelshantering med hänsyn till bakterier, svampar, virus och andra mikroorganismer.
Program där kursen förekommer
Namn | Kod | Version | Kurstyp |
---|---|---|---|
Programmet för hotell, restaurang och bageri | HR25 | 1 | Programgemensamma kurser |
Visar träffar 1 - 1 |