Måltid och bransch Nivå 3 (MALD3N0)
Information
- Gå till ämne, Måltid och bransch
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-03-26
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:
Restaurang- och bageribranschernas olika verksamheter
- Branschernas betydelse och roll i samhället samt deras utveckling, arbetsmarknad och internationella kopplingar.
- Möjligheter att utvecklas inom branscherna.
Arbete i kök
- Val av redskap, verktyg och maskiner som är lämpliga för arbetsuppgiften.
- Arbete i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller för arbete i varmkök och kallkök.
- Anpassning av recept efter gästers behov och önskemål.
- Planering och genomförande av arbetsuppgifter.
- Ord, begrepp och symboler för att kommunicera i och om matlagningsarbetet.
Arbete i bageri och konditori
- Val av redskap, verktyg och maskiner som är lämpliga för arbetsuppgiften.
- Arbete i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller för arbete i bageri och konditori.
- Anpassning av recept efter gästers behov och önskemål.
- Planering och genomförande av arbetsuppgifter.
- Ord, begrepp och symboler för att kommunicera i och om bageri- och konditoriarbetet.
Bemötande av kunder och gäster
- Service och bemötande i olika miljöer och situationer, med hänsyn till gästers och kunders behov och önskemål.
- Matsalsarbete samt ord och begrepp för att kommunicera i och om arbetet och de servicesituationer som förekommer.
Livsmedel, näringslära och hygien
- Val av råvaror, livsmedel och produkter med hänsyn till ekonomi, ekologi, etik, näringsvärde och säsong.
- Anpassningar till allergier, specialkost och kostval.
- Lagar och andra bestämmelser som styr hanteringen av livsmedel.
Program där kursen förekommer
Namn | Kod | Version | Kurstyp |
---|---|---|---|
Programmet för hotell, restaurang och bageri | HR25 | 1 | Programgemensamma kurser |
Visar träffar 1 - 1 |