Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Måltid och bransch Nivå 3 (MALD3N0)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:

Restaurang- och bageribranschernas olika verksamheter

  • Branschernas betydelse och roll i samhället samt deras utveckling, arbetsmarknad och internationella kopplingar.
  • Möjligheter att utvecklas inom branscherna.

Arbete i kök

  • Val av redskap, verktyg och maskiner som är lämpliga för arbetsuppgiften.
  • Arbete i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller för arbete i varmkök och kallkök.
  • Anpassning av recept efter gästers behov och önskemål.
  • Planering och genomförande av arbetsuppgifter.
  • Ord, begrepp och symboler för att kommunicera i och om matlagningsarbetet.

Arbete i bageri och konditori

  • Val av redskap, verktyg och maskiner som är lämpliga för arbetsuppgiften.
  • Arbete i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller för arbete i bageri och konditori.
  • Anpassning av recept efter gästers behov och önskemål.
  • Planering och genomförande av arbetsuppgifter.
  • Ord, begrepp och symboler för att kommunicera i och om bageri- och konditoriarbetet.

Bemötande av kunder och gäster

  • Service och bemötande i olika miljöer och situationer, med hänsyn till gästers och kunders behov och önskemål.
  • Matsalsarbete samt ord och begrepp för att kommunicera i och om arbetet och de servicesituationer som förekommer.

Livsmedel, näringslära och hygien

  • Val av råvaror, livsmedel och produkter med hänsyn till ekonomi, ekologi, etik, näringsvärde och säsong.
  • Anpassningar till allergier, specialkost och kostval.
  • Lagar och andra bestämmelser som styr hanteringen av livsmedel.

Program där kursen förekommer

search