Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Matlagning Nivå 1 (MATA1N0)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Grundläggande matlagningsmetoder och tekniker inom restaurang och storkök.
  • Organisering av den egna arbetsuppgiften.
  • Hantering, användning, märkning och förvaring av råvaror.
  • Råvarornas betydelse för slutprodukten.
  • Matlagning enligt recept. Mätning och vägning.
  • Personlig hygien, klädsel och den egna stationen. De vanligast förekommande kemtekniska produkterna.
  • Vanliga ord och uttryck inom yrkesområdet. Vikten av god kommunikation i arbetssammanhang.
  • De vanligast förekommande redskapen inom restaurang och storkök. Vad de används till och hur de vårdas.
  • Allergener, anpassad kost och kostval inom restaurang och storkök.
  • Ergonomiskt och säkert arbetssätt.

Program där kursen förekommer

search