Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Matlagning Nivå 2 (MATA2N0)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Rationella matlagningsmetoder och tekniker inom restaurang och storkök. Val och anpassning av metoder och tekniker utifrån situationens förutsättningar, till exempel logistik vid flera portioner.
  • Samband mellan den egna arbetsuppgiften och det kollegorna gör.
  • Förädling och process av råvaror. Processer som påverkar smakupplevelsen, samt hållbarhetstid och näringsinnehåll.
  • Anpassning och omräkning av recept. Skattning av omräkningens rimlighet avseende volym och vikt.
  • Arbetsplatsens hygien- och städrutiner.
  • Användning av ord och uttryck i köket i kommunikationen med arbetskamrater.
  • Vanligt förekommande redskap och utrustning som används inom restaurang och storkök. Vad de används till och hur de vårdas.
  • Anpassad användning av produkter utifrån allergener, anpassad kost och kostval.
  • Ergonomiskt och säkert arbetssätt.

Program där kursen förekommer

search