Matupplevelser Nivå 1 (MATP1N0)
Information
- Gå till ämne, Matupplevelser
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-03-26
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet matupplevelser på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Måltiden som helhetsupplevelse, till exempel hur råvaror, maträtter och dryck kan kombineras.
- Måltider, mattraditioner och trender.
- De fem sinnena och hur de samverkar.
- Sinnenas roll och betydelse för matupplevelsen.
- Sensoriska metoder och tillämpningar.
- Grundsmakerna och hur de samverkar.
- Andra faktorer som påverkar matupplevelsen, till exempel minnen, förväntningar och stress.
- Kommunikation om vad som kan påverka smak och matupplevelser.
- Skapande av smakkombinationer.
- Skapande av måltider utifrån sinnenas betydelse för matupplevelsen.
Program där kursen förekommer
Namn | Kod | Version | Kurstyp |
---|---|---|---|
Programmet för hotell, restaurang och bageri | HR25 | 1 | Programfördjupningskurser |
Visar träffar 1 - 1 |