Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Frukost och buffé (FRUO)

Information

  • Ämneskategori: Yrkesämnen
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: 2024-03-26
  • Giltig till: Ej angivet

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om ämnet

Ämnet frukost och buffé förbereder elever för arbete med tillagning, beredning, hantering och servering av bufféer. I ämnet ingår utformning av bufféer. Dessutom behandlas bestämmelser om hygien och arbetsmiljö i samband med frukost- och bufféservering.

Undervisningen i ämnet frukost och buffé ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att utföra arbetsuppgifter inom frukost och buffé. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att tillaga, bereda och hantera bufféer utifrån olika ramar. Eleverna ska i undervisningen ges möjlighet att utveckla förmåga att utföra arbetsuppgifter inom uppdukning och bordsdekoration samt att bemöta gäster på ett professionellt och gästvänligt sätt. Undervisningen ska vidare leda till att eleverna utvecklar förmåga att hantera och vårda redskap och annan utrustning. Dessutom ska undervisningen behandla lagar och andra bestämmelser som gäller livsmedelshygien, arbetsmiljö och säkerhet.

Undervisningen ska stimulera elevernas kreativitet och problemlösningsförmåga. Den ska även ge eleverna de kunskaper som behövs för att utföra arbetsuppgifter såväl individuellt som i samarbete med andra. Dessutom ska eleverna ges möjlighet att reflektera över och samtala om praktiska såväl som estetiska aspekter i arbetet med olika bufféer samt helhetsintryckets betydelse för gästernas matupplevelse. Undervisningen ska även ge eleverna möjlighet att samtala om hållbarhet och etik inom yrkesområdet.

Undervisningen i ämnet frukost och buffé ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
  • Förmåga att utföra arbetsuppgifter inom frukost och buffé.
  • Förmåga att bemöta gäster på ett serviceinriktat sätt.

Nivåer i ämnet frukost och buffé

  • Nivå 1, 100 poäng.
  • Nivå 2, 100 poäng, som bygger på nivå 1.

Nivåer i ämnet

search