Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Matlagning (MATA)

Information

  • Ämneskategori: Yrkesämnen
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: 2024-03-26
  • Giltig till: Ej angivet

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om ämnet

Ämnet matlagning förbereder eleverna för arbete med mat inom till exempel restaurang och storkök. Ämnet behandlar grundläggande matlagningsmetoder och variationer av dessa. Dessutom behandlas lagar och andra bestämmelser om hygien och arbetsmiljö vid matlagning.

Undervisningen i ämnet matlagning ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att yrkesmässigt tillaga mat inom restaurang och storkök samt att utföra tillhörande arbetsuppgifter inom området. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar förmåga att tillaga mat och utföra andra göromål i ett kök på ett hygieniskt, säkert och ergonomiskt sätt samt i enlighet med de lagar och andra bestämmelser som gäller för yrkesområdet.

Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att följa recept, använda metoder och tekniker inom matlagning samt att välja och använda redskap och annan utrustning som används inom området. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om råvaror och förmåga att hantera dessa. Dessutom ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om olika faktorer som påverkar slutprodukten. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse av hur arbetet planeras och organiseras.

Undervisningen ska stimulera elevernas kreativitet och problemlösningsförmåga samt intresse för skapande av estetiskt och sensoriskt tilltalande maträtter. Undervisningen ska även ge eleverna de kunskaper som behövs för att utföra arbetsuppgifter såväl individuellt som i samarbete med andra. I undervisningen ska eleverna även ges möjligheter att utveckla sin nyfikenhet och lust att lära genom att diskutera och reflektera över sina upplevelser och erfarenheter av arbetet. Det kan till exempel gälla frågor om hållbarhet och etik.

Undervisningen i ämnet matlagning ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
  • Kunskaper om matlagning inom restaurang och storkök.
  • Förmåga att tillaga mat samt att utföra andra arbetsuppgifter inom restaurangkök och storkök.

Nivåer i ämnet matlagning

  • Nivå 1, 100 poäng.
  • Nivå 2, 100 poäng, som bygger på nivå 1.
  • Nivå 3, 200 poäng, som bygger på nivå 2.

Nivåer i ämnet

search