Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Mat och butik (MATH)

Information

  • Ämneskategori: Yrkesämnen
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: 2024-03-26
  • Giltig till: Ej angivet

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om ämnet

Ämnet mat och butik förbereder elever för arbete inom dagligvaruhandelns verksamheter i butik. Ämnet behandlar livsmedel, livsmedelskedjan och dagligvaruhandelns olika avdelningar. I ämnet behandlas även livsmedelshygien och arbetsmiljö inom området.

Undervisningen i ämnet mat och butik ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att utföra arbete inom dagligvaruhandelns butiker. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att utföra arbetsuppgifter samt att hantera metoder, redskap och utrustning inom dagligvaruhandeln. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om olika livsmedel samt förmåga att bedöma deras kvalitet, innehåll och möjliga användningsområden. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur livsmedelskvaliteten påverkas av hantering och förvaring. Undervisningen ska även leda till att eleverna utvecklar förmåga att tillämpa hygienrutiner och säker livsmedelshantering samt att utföra arbetsuppgifter i enlighet med lagar och andra bestämmelser.

Undervisningen ska stimulera elevernas kreativitet och problemlösningsförmåga samt ge eleverna de kunskaper som behövs för att utföra arbetsuppgifter såväl individuellt som i samarbete med andra. I undervisningen ska eleverna även ges möjligheter att utveckla sin nyfikenhet och lust att lära genom att diskutera, och reflektera över, sina upplevelser och erfarenheter av arbetet. Det kan till exempel gälla frågor om hållbarhet och etik inom yrkesområdet.

Undervisningen i ämnet mat och butik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
  • Kunskaper om arbetet inom dagligvaruhandeln.
  • Förmåga att utföra arbetsuppgifter inom dagligvaruhandeln.

Nivåer i ämnet mat och butik

  • Nivå 1, 100 poäng.
  • Nivå 2, 100 poäng, som bygger på nivå 1.

Nivåer i ämnet

search