Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Servering (SERE)

Information

  • Ämneskategori: Yrkesämnen
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: 2024-03-26
  • Giltig till: Ej angivet

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om ämnet

Ämnet servering förbereder eleverna för arbete med servering av mat och dryck. Ämnet behandlar metoder och tekniker vid servering samt organisation och betydelsen av en estetiskt tilltalande miljö. I ämnet ingår också bemötande av gäster och kunder.

Undervisningen i ämnet servering ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att använda serveringsmetoder och bärtekniker yrkesmässigt samt utföra uppdukning och andra arbetsuppgifter som förekommer i samband med matsalsarbete. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att bemöta gäster på ett serviceinriktat sätt och att kommunicera ändamålsenligt. Undervisningen ska vidare leda till att eleverna utvecklar förmåga att utföra arbetsuppgifterna på ett hygieniskt och ergonomiskt sätt. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse av helhetsintryckets betydelse för matupplevelse och trivsel samt förståelse av arbetets planering och organisation.

Undervisningen ska stimulera elevernas kreativitet och problemlösningsförmåga samt intresse för estetik och sensorik inom matssalsarbete. Undervisningen ska ge eleverna de kunskaper som behövs för att utföra arbetsuppgifter såväl individuellt som i samarbete med andra. Undervisningen ska även stimulera elevernas nyfikenhet och lust att lära genom att ge dem möjlighet att diskutera och reflektera över sina upplevelser och erfarenheter av arbetet. Det kan till exempel gälla frågor om hållbarhet och etik.

Undervisningen i ämnet servering ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
  • Kunskaper om matsalsarbete och servering.
  • Förmåga att utföra arbetsuppgifter inom matsalsarbete och servering.

Nivåer i ämnet servering

  • Nivå 1, 100 poäng.
  • Nivå 2, 100 poäng, som bygger på nivå 1.
  • Nivå 3, 200 poäng, som bygger på nivå 2.

Nivåer i ämnet

search