Servering 1 (SEESER51)
Information
- Gå till ämne, Serveringskunskap
- Poäng: 100
- Gäller från: 2023-07-02
- Senast ändrad: 2023-04-20
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Läroplan för anpassade gymnasieskolan, LGYAN2013
- Gäller från: 2023-07-02
- Senast ändrad: 2023-04-28
- Grundförfattning: 2013:148
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om kursen
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Olika serveringssätt, till exempel bufféservering och bordsservering.
- Metoder och tekniker som används vid servering av mat och dryck.
- Hygien och säker livsmedelshantering.
- Planering och organisation vid servering av mat och dryck.
- Redskap och annan utrustning som används vid servering.
- Uppdukningar och bordsdekorationer.
- Servettbrytning och hantering av linne.
- Matsedlar och dryckeslistor.
- Ansvarsfull alkoholservering och alkoholpolitik.
- Gästbemötande och service.
- Ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, till exempel diskrimineringslagen, alkohollagen samt hygien- och säkerhetsbestämmelser.
Betygskriterier
Betyget E
Eleven medverkar i att beskriva serveringsmetoder, bärtekniker och matsalshantverk. Eleven medverkar i att samtala om uppdukning och bordsdekorering. Eleven medverkar dessutom i att utföra arbetsmoment i samband med dukning och servering på ett serviceinriktat, hygieniskt samt säkert sätt.
Betyget D
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.
Betyget C
Eleven beskriver på ett enkelt sätt serveringsmetoder, bärtekniker och matsalshantverk. Eleven samtalar om uppdukning och bordsdekorering på ett enkelt sätt. Eleven utför dessutom med tillfredsställande resultat arbetsmoment i samband med dukning och servering på ett serviceinriktat, hygieniskt samt säkert sätt.
Betyget B
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.
Betyget A
Eleven beskriver på ett utvecklat sätt serveringsmetoder, bärtekniker och matsalshantverk. Eleven samtalar om uppdukning och bordsdekorering på ett utvecklat sätt. Eleven utför dessutom med gott resultat arbetsmoment i samband med dukning och servering på ett serviceinriktat, hygieniskt samt säkert sätt.
Program där kursen förekommer
Namn | Kod | Version | Kurstyp |
---|---|---|---|
Programmet för hälsa, vård och omsorg | HO | 4 | Programfördjupningskurser |
Programmet för hotell, restaurang och bageri | HR | 5 | Programfördjupningskurser |
Visar träffar 1 - 2 |