Hela sveriges kurser och ämnen

Konditori 1, BAEKON51

Information

Läroplan

  • Namn: Läroplan för anpassade gymnasieskolan, LGYAN2013
  • Gäller från: 2023-07-02
  • Senast ändrad: 2023-04-28
  • Grundförfattning: 2013:148
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om kursen

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

  • Verksamheter och produkter inom konditori.
  • Råvaror och råvaruhantering samt råvarornas betydelse för slutprodukten vid tillverkning av konditorivaror.
  • Metoder och tekniker vid tillverkning av konditorivaror.
  • Redskap och annan utrustning som används vid tillverkning av konditorivaror.
  • Recept och att planera tillverkning av konditorivaror.
  • Tillverkning av produkter, till exempel tårtor, kakor och efterrätter.
  • Hantering av den färdiga produkten, till exempel paketering, märkning och förvaring.
  • Hygien och dagliga hygienrutiner, till exempel rengöring av maskiner och arbetsbord.
  • Ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet.
  • Lagar och andra bestämmelser som gäller inom området, till exempel livsmedelslagen och EU-bestämmelser.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven medverkar i att beskriva produkter, råvaror, metoder och utrustning inom konditori. Eleven medverkar också i att följa recept samt välja råvaror, metoder och utrustning. Eleven medverkar i att utföra arbetsmoment inom konditoriverksamhet på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven beskriver på ett enkelt sätt produkter, råvaror, metoder och utrustning inom konditori. Eleven följer också recept samt väljer råvaror, metoder och utrustning med viss säkerhet. Eleven utför med tillfredsställande resultat arbetsmoment inom konditoriverksamhet på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven beskriver på ett utvecklat sätt produkter, råvaror, metoder och utrustning inom konditori. Eleven följer också recept samt väljer råvaror, metoder och utrustning med säkerhet. Eleven utför med gott resultat arbetsmoment inom konditoriverksamhet på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt.