Hela sveriges kurser och ämnen

Matlagning 2, MAGMAT52

Information

Läroplan

  • Namn: Läroplan för anpassade gymnasieskolan, LGYAN2013
  • Gäller från: 2023-07-02
  • Senast ändrad: 2023-04-28
  • Grundförfattning: 2013:148
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om kursen

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

  • Kalla och varma maträtter. Trender och traditioner.
  • Måltiden. Näringsriktiga, välsmakande och estetiskt tilltalande maträtter.
  • Specialkost, till exempel kost för diabetiker och kost för allergiker.
  • Råvaror. Ursprung, kvalitet, näringsinnehåll och användningsområden. Hantering och förvaring av råvaror.
  • Matlagning och matlagningsmetoder inom restaurang och storkök.
  • Fackuttryck och logistik inom köksbranschen.
  • Köksredskap, maskiner samt annan utrustning inom restaurang och storkök. Hygienisk och säker användning.
  • Hygien och dagliga hygienrutiner, till exempel rengöring av lokaler samt utrustning.
  • Egenkontroll, till exempel kontroll av temperatur i kyl och frys, rengöring samt arbetsrutiner.
  • Ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet.
  • Lagar och andra bestämmelser som gäller inom området, till exempel livsmedelslagen och konsumentköplagen.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven medverkar i att beskriva råvaror och matlagningsmetoder. Eleven medverkar i att välja råvaror, metoder och utrustning vid tillagning av maträtter. Eleven medverkar också i att utföra arbetsmoment inom matlagning på ett hygieniskt och säkert sätt.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven beskriver råvaror och matlagningsmetoder på ett enkelt sätt. Eleven väljer på ett delvis ändamålsenligt sätt råvaror, metoder och utrustning vid tillagning av maträtter. Eleven utför också med tillfredsställande resultat arbetsmoment inom matlagning på ett hygieniskt och säkert sätt.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven beskriver råvaror och matlagningsmetoder på ett utvecklat sätt. Eleven väljer på ett ändamålsenligt sätt råvaror, metoder och utrustning vid tillagning av maträtter. Eleven utför också med gott resultat arbetsmoment inom matlagning på ett hygieniskt och säkert sätt.

search