Hela sveriges kurser och ämnen

Servering 2, SEESER52

Information

Läroplan

  • Namn: Läroplan för anpassade gymnasieskolan, LGYAN2013
  • Gäller från: 2023-07-02
  • Senast ändrad: 2023-04-28
  • Grundförfattning: 2013:148
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om kursen

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

  • Bordsservering vid olika tillfällen. Metoder, tekniker och utrustning.
  • Bufféservering vid olika tillfällen. Metoder, tekniker och utrustning. Hygien och säker livsmedelshantering.
  • Planering och organisation vid servering av mat och dryck.
  • Uppdukningar och bordsdekorationer utifrån olika teman och högtider.
  • Servettbrytning och hantering av linne.
  • Klädsel vid servering.
  • Matsedlar och dryckeslistor.
  • Ansvarsfull alkoholservering och alkoholpolitik.
  • Gästbemötande och service.
  • Ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, till exempel diskrimineringslagen, alkohollagen samt hygien- och säkerhetsbestämmelser.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven medverkar i att beskriva serveringsmetoder, bärtekniker och matsalshantverk. Eleven medverkar i att samtala om uppdukning och bordsdekorering. Eleven medverkar dessutom i att utföra arbetsmoment i samband med dukning och servering på ett serviceinriktat, hygieniskt samt säkert sätt.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven beskriver på ett enkelt sätt serveringsmetoder, bärtekniker och matsalshantverk. Eleven samtalar om uppdukning och bordsdekorering på ett enkelt sätt. Eleven utför dessutom med tillfredsställande resultat arbetsmoment i samband med dukning och servering på ett serviceinriktat, hygieniskt samt säkert sätt.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven beskriver på ett utvecklat sätt serveringsmetoder, bärtekniker och matsalshantverk. Eleven samtalar om uppdukning och bordsdekorering på ett utvecklat sätt. Eleven utför dessutom med gott resultat arbetsmoment i samband med dukning och servering på ett serviceinriktat, hygieniskt samt säkert sätt.