Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Bageri Nivå 1 (BAGI1000X)

Information

  • Gå till ämne, Bageri
  • Poäng: 100
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: 2024-01-08
  • Giltig till: Ej angivet

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet bageri på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Bröds och bakverks historia.
  • Enklare planering och organisering vid tillverkning av bröd och bakverk.
  • Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Enklare ekonomiska kalkyler.
  • Hur recept läses och används.
  • Grundläggande receptberäkningar.
  • Råvaror och andra ingredienser som är lämpliga för ändamålet.
  • Jäs- och avbakningsmoment.
  • Grundläggande tillverkning av jästa degar samt enklare bröd och bakverk, däribland vetedegar och remonser.
  • Tillverkning av bröd och bakverk utifrån kombinationer av smaker.
  • Hantering av redskap, maskiner och annan utrustning.
  • Allergi- och specialkost samt kostval som är vanligt förekommande inom bageri.
  • Paketering och märkning av bagerivaror.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagstiftning med tonvikt på hygien och hygienrutiner.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Hur samarbete, kommunikation och bemötande vid bageriarbete går till.
search