Barteknik och ansvarsfull alkoholservering Nivå 1 (BART1000X)
Information
- Gå till ämne, Barteknik och ansvarsfull alkoholservering
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-01-08
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet barteknik och ansvarsfull alkoholservering på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Vanligt förekommande drycker i bar. Råvaror, tillverkningsprocesser, ursprung, karaktär, kvalitet och användningsområde.
- Drinkgrupper och vanligt förekommande drinkrecept.
- Provningsmetoder och identifiering av olika drycker. Sensorik.
- Utformning av dryckeslistor.
- Ekonomiska kalkyler i bar.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland alkohollagen.
- Ansvarsfull alkoholhantering och alkoholens skadeverkningar.
- Produkter, material, redskap och utrustning.
- Metoder vid drinkblandning.
- Hygien och ergonomi.