Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Charkuteri Nivå 1 (CHAK1000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet charkuteri på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Vanliga råvaror och tillsatser inom charkuteribranschen samt deras kvalitet och egenskaper.
  • Köttsortering.
  • Planering och organisering av arbetet, däribland att ta fram och plocka undan verktyg och arbetsmaterial enligt instruktion.
  • Råvarukalkyler för ekonomiska beräkningar.
  • Ekonomiska aspekter i arbetet, däribland hur svinn kan påverka lönsamheten.
  • Receptberäkningar och beräkningar av näringsinnehåll.
  • Förvaring och hantering av vanligt förekommande råvaror och produkter.
  • Tillverkning av oblandade och blandade charkuterivaror. Uppvägning, beredning, formning, värmebehandling och kylning.
  • Vård av utrustning och maskiner.
  • Förpackningsmaterial samt paketering och märkning av produkter.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagen.
  • Hållbarhets- och miljömärkningar.
  • Ergonomiska och säkra arbetssätt.
  • Hygienrutiner och egenkontroll.
  • Grundläggande fackspråk.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
search