Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Charkuteri Nivå 3 (CHAK3000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet charkuteri på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Planering och organisering av arbetet. Val av arbetssätt, råvaror och tillsatser.
  • Kvalitet och effektivitet samt etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Omvandling och skapande av recept utifrån olika krav, till exempel smak, allergianpassning och hållbarhet. Receptberäkningar.
  • Förvaring och hantering av råvaror och produkter.
  • Tillverkning av blandade och oblandade charkuterivaror utifrån krav på effektivitet och ekonomi. Olika specialiteter, till exempel lokala eller internationella.
  • Olika saltningsmetoder inom charkuteribranschen.
  • Formning i formar samt i konst- och naturtarm.
  • Rök- och värmebehandlingsmetoder och hur de påverkar produktens hållbarhet, smak, färg och konsistens.
  • Vård av utrustning och maskiner.
  • Förpackningsmaterial samt paketering och märkning av produkter.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Ergonomiska och säkra arbetssätt.
  • Hygienrutiner och egenkontroll.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
search