Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Charkuteri Nivå 4 (CHAK4000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet charkuteri på nivå 4 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Planering och organisering av arbetet. Yrkesmässiga val av arbetssätt, råvaror och tillsatser utifrån krav på ekonomi, effektivitet och hållbarhet.
  • Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Ekonomiska kalkyler.
  • Optimering av recept utifrån ekonomiska krav. Receptberäkningar.
  • Förvaring och hantering av råvaror och produkter.
  • Yrkesmässig tillverkning av blandade och oblandade charkuterivaror. Olika specialiteter, till exempel lokala eller internationella.
  • Yrkesmässiga behandlingsmetoder.
  • Vård av utrustning och maskiner.
  • Förpackningsmaterial samt paketering och märkning av produkter.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Ergonomiska och säkra arbetssätt.
  • Hygienrutiner och egenkontroll.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
search