Choklad och konfektyr Nivå 1 (CHOK1000X)
Information
- Gå till ämne, Choklad och konfektyr
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-05-22
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet choklad och konfektyr på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Choklad- och konfektyrprodukter genom historien.
- Hur olika smak, konsistens och kvalitet kan uppnås genom olika processer, däribland vid kemiska förändringar.
- Råvaror och andra ingredienser.
- Val av råvaror för allergier, specialkost och kostval inom choklad- och konfektyrområdet.
- Arbetsprocesser vid tillverkning av choklad- och konfektyrprodukter.
- Tillverkning av choklad- och konfektyrprodukter med hantverksmässiga metoder utifrån trend och tradition med hänsyn till utseende och smak.
- Paketering och märkning.
- Hantering av redskap, maskiner och annan utrustning.
- Receptberäkningar.
- Ekonomiska kalkyler.