Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Färskvaror och delikatesser Nivå 1 (FARS1000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet färskvaror och delikatesser på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Olika färskvaror och delikatesser.
  • Delikatessvarors historia och traditioner.
  • Ekonomiska beräkningar. Ekonomi om svinn och rester.
  • Säsongsanpassning.
  • Förvaring, paketering och märkning.
  • Allergener, specialkost och kostval.
  • Hantering och skötsel av utrustning.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området. Säkerhet, ergonomi och hygien i arbetet.
  • Rådgivning till kunder om hur olika varor och produkter kan kombineras och tillredas.
  • Enklare presentationer av varor i utbudet.
  • Försäljning och exponering av varor. Uppläggning, paketering och prismärkning.
  • Marknadsföring via till exempel skyltning och sociala medier.
  • Serviceinriktade kundmöten.
  • Råvaror och produkter och hur de används för att skapa kombinationer och anrättningar.
  • Tillagning av vanligt förekommande kalla anrättningar i en delikatessavdelning, däribland smörgåstårtor, landgångar, sallader, inläggningar och röror.
  • Tillagning av vanligt förekommande varma rätter, däribland pajer och matlådor.
  • Enklare bakning.
  • Olika uppläggningar inom delikatesser, frukt och grönt.
search