Färskvaror och delikatesser Nivå 1 (FARS1000X)
Information
- Gå till ämne, Färskvaror och delikatesser
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-01-08
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet färskvaror och delikatesser på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Olika färskvaror och delikatesser.
- Delikatessvarors historia och traditioner.
- Ekonomiska beräkningar. Ekonomi om svinn och rester.
- Säsongsanpassning.
- Förvaring, paketering och märkning.
- Allergener, specialkost och kostval.
- Hantering och skötsel av utrustning.
- Lagar och andra bestämmelser inom området. Säkerhet, ergonomi och hygien i arbetet.
- Rådgivning till kunder om hur olika varor och produkter kan kombineras och tillredas.
- Enklare presentationer av varor i utbudet.
- Försäljning och exponering av varor. Uppläggning, paketering och prismärkning.
- Marknadsföring via till exempel skyltning och sociala medier.
- Serviceinriktade kundmöten.
- Råvaror och produkter och hur de används för att skapa kombinationer och anrättningar.
- Tillagning av vanligt förekommande kalla anrättningar i en delikatessavdelning, däribland smörgåstårtor, landgångar, sallader, inläggningar och röror.
- Tillagning av vanligt förekommande varma rätter, däribland pajer och matlådor.
- Enklare bakning.
- Olika uppläggningar inom delikatesser, frukt och grönt.