Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Färskvaror och delikatesser Nivå 2 (FARS2000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet färskvaror och delikatesser på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Färskvaror och delikatesser. Ursprung, säsong, användningsområden och kombinationer.
  • Beställningar.
  • Rationella arbetsmetoder utifrån ekonomiska krav.
  • Planering av utbud utifrån högtider och andra teman samt säsong.
  • Planering av utbud utifrån allergener, specialkost och kostval.
  • Hantering och skötsel av utrustning.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området. Säkerhet, ergonomi och hygien i arbetet.
  • Bufféer, smörgåsbord och catering. Estetiska uppläggningar. Sensorik.
  • Rådgivning utifrån kundens behov och önskemål. Estetik och sensorik.
  • Anpassad marknadsföring utifrån kundanalys och målgrupp.
  • Säljande presentationer av varor i utbudet.
  • Exponering och säljande rum.
  • Hantering av klagomål och reklamationer.
  • Serviceinriktade och säljande kundmöten utifrån kundens önskemål och behov.
  • Tillagning av mer avancerade anrättningar, däribland kanapéer och snittar.
  • Skapande av olika anrättningar utifrån kundens önskemål.
search