Fordonsskadeteknik Nivå 2 (FODN2000X)
Information
- Gå till ämne, Fordonsskadeteknik
- Poäng: 200
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-01-08
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet fordonsskadeteknik på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:
- Olika chassi- och karosskonstruktioner samt metoder för att reparera olika fordonsskador på dessa och för sammanfogning av karossdetaljer, däribland vid reparationer av elektrifierade fordon och flerbränslefordon.
- Mätningsteknik för inpassning av karossdetaljer vid byte och skarvning samt metoder för att använda hydrauliska riktverktyg.
- Metoder för riktning av olika typer av chassi- och karossdetaljer med användning av riktbänksutrustning och lös hydraulik.
- Genomförande av olika typer av reparationer av fordonsskador till formriktighet enligt materialtillverkarens anvisningar samt med olika metoder och utrustning enligt fordonstillverkarens anvisningar, däribland arbete som kräver svetsning, bearbetning, inpassning och skarvning.
- Riktning av olika chassi- och karossdetaljer med användning av riktbänksutrustning och lös hydraulik under laborativa former.
- Bearbetning och tätning av fogar samt olika rostskyddande åtgärder i samband med reparation och skarvning.
- Genomförande av demonterings- och monteringsarbeten av limmade, skruvade och svetsade karossdetaljer enligt fordonstillverkarens anvisningar, till exempel bakskärmar.
- Användning av verktyg och övrig utrustning i samband med fordonsskadereparationer enligt material- och fordonstillverkarens anvisningar.
- Användning av digitala informationssystem, varuinformationsblad och övrig teknisk information på svenska och engelska i samband med fordonsskadereparationer enligt material- och fordonstillverkarens anvisningar.
- Säkert, miljö- och kvalitetsmässigt arbete såväl självständigt som tillsammans med andra i enlighet med rutiner, lagar och andra bestämmelser samt fordonstillverkarens krav.
- Riskbedömning i samband med fordonsskadereparationer, däribland elektrifierade fordon och flerbränslefordon.
- Användning av tekniska begrepp och uttryck på svenska och engelska samt yrkesmässig kommunikation med medarbetare och kunder.