Fordonslackeringsteknik Nivå 2 (FORL2000X)
Information
- Gå till ämne, Fordonslackeringsteknik
- Poäng: 200
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-01-08
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet fordonslackeringsteknik på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:
- Hur lackyta byggs upp enligt 2-skiktslackering och 3-skiktslackering samt krav på lackytans egenskaper för korrosionsskydd och hållbart ytskikt.
- Metoder för 2-skiktslackering och 3-skiktslackering på större ytor, däribland ljusa och mörka kulörer, samt metoder för lackering av meryta.
- Metoder för att välja rätt kulör med erforderliga hjälpmedel samt för att mäta lackskikt med my-mätare.
- Val av slip- och grundmaterial samt planering och genomförande av underarbeten i samband med lackering med 2-skiktssystem och 3-skiktssystem på olika underlag.
- Maskeringsarbeten med olika metoder och material som är anpassade till olika objekt, däribland maskering av meryta.
- Val av rätt kulör med erforderliga hjälpmedel samt mätning av lackskikt med my-mätare.
- Applicering av vattenbaserade baslacker på större ytor enligt material- och fordonstillverkarens anpassningar, däribland ljusa och mörka kulörer, samt lackering av meryta.
- Lackering med 2-skiktssystem och 3-skiktssystem på olika underlag enligt material- och fordonstillverkarens krav.
- Kvalitetskontroll av lackerade större ytor samt kostnadsbedömning för åtgärder och efterbehandling när det krävs inför leverans.
- Användning av lackeringsutrustning, verktyg och övrig utrustning i samband med lackering av större ytor på fordon enligt material- och fordonstillverkarens krav och med hänsyn till miljö och ekonomi.
- Användning av digitala informationssystem, varuinformationsblad och övrig teknisk information på svenska och engelska i samband med lackeringsarbeten enligt material- och fordonstillverkarens krav.
- Säkert, miljö- och kvalitetsmässigt arbete såväl självständigt som tillsammans med andra i enlighet med rutiner, lagar och andra bestämmelser som gäller i en fordonslackeringsverkstad.
- Riskbedömning i samband med lackering av fordon, däribland av elektrifierade fordon och flerbränslefordon.
- Hantering av farliga ämnen på ett säkert och miljövänligt sätt samt destruktion av restprodukter med hänsyn till miljö och ekonomi.
- Användning av tekniska begrepp och uttryck på svenska och engelska samt yrkesmässig kommunikation med medarbetare och kunder.