Konditori Nivå 1 (KONI1000X)
Information
- Gå till ämne, Konditori
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-02-06
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet konditori på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Konditoriprodukters historia.
- Enklare planering och organisering vid tillverkning av konditoriprodukter.
- Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
- Enklare ekonomiska kalkyler.
- Hur recept läses och används.
- Grundläggande receptberäkningar.
- Råvaror och andra ingredienser som är lämpliga för ändamålet.
- Tillverkning av enklare konditoriprodukter med hantverksmässiga metoder, däribland småbröd och anslag.
- Tillverkning av enklare konditoriprodukter utifrån olika smaker och kombinationer.
- Hantering av redskap, maskiner och annan utrustning.
- Allergi- och specialkost samt kostval som är vanligt förekommande inom konditori.
- Paketering och märkning.
- Lagar och andra bestämmelser, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagstiftning med särskild tonvikt på hygien och hygienrutiner.
- Säkerhet och ergonomi i arbetet.
- Hur samarbete, kommunikation och bemötande vid konditoriarbete går till.