Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Kost och hälsa Nivå 1 (KOSO1000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet kost och hälsa på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Samband mellan hälsa och livsvillkor.
  • Hur kost- och levnadsvanor kan främja hälsa och välbefinnande.
  • Hur olika hälsofaktorer kan påverka fysisk, psykisk och social hälsa, däribland kost, fysisk aktivitet, rökning, alkoholvanor, vila och återhämtning.
  • Centrala begrepp, metoder och aktiviteter inom området kost och hälsa, däribland det salutogena förhållningssättet.
  • Näringsrekommendationer.
  • Kostråd för olika målgrupper.
  • Hälsosamma och miljömässigt hållbara matvanor.
  • Näringsberäkningar. Hur måltider kan skapas utifrån näringsrekommendationer och näringsberäkningar.
  • Specialkost. Hur måltider kan anpassas vid vanliga matallergier, annan medicinsk överkänslighet eller annan sjukdom.
  • Olika sätt att anpassa måltider eller erbjuda alternativ kost, till exempel med hänsyn till funktionsnedsättning eller religion.
  • Lagar och andra bestämmelser samt riktlinjer inom området, däribland Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i vård, skola och omsorg.
  • Hur vägledning om hälsofrämjande kost- och levnadsvanor kan kommuniceras på ett yrkesetiskt sätt.
  • Reflektion över kost, hälsa och livsstil utifrån ett etiskt och normkritiskt förhållningssätt.
  • Hur normer om kost-, hälso- och livsstilsfrågor kan skapas och påverka såväl det egna som andras förhållningssätt.
search